OTVORENI 39. „MATIĆEVI DANI“

Zavesa na 39. „Matićevim danima“ tradicionalno je podignuta u biblioteci koja nosi njegovo ime. U nešto drugačijim uslovima , definisanim „korona“ pravilima jednu od najznačajnijih kulturnih manifestacija u zemlji otvorila je Ljiljana Đorđević, direktorka biblioteke „Dušan Matić“.

U  umetničkom delu programa učestovali su učenici ćuprijske gimnazije kazivajući Matićeve stihove na srpskom i francuskom jeziku, a  umetničkom muzikom  obogatili sopran Jelena Stanojević –Kačavenda i bariton Predrag Kačavenda.

Prvi dan“Matićevih dana“ okončan je predavanjem“ Supruga, muza,umetnik“ profesorke Milanke Todić o ulozi žene u srpskom nadrealizmu, odnosno o suprugama  rodonačelnika nadrealizma u Srbiji, Marka Ristića, Dušana Matića i Aleksandra Vuča, koje su i same ostavile značajan trag u nadrealnoj umetnosti.

Ovogodišnja manifestacija će se, kao i prethodne, po tradiciji okončati 13. septembra, na dan rođenja velikog umetnika, dodelom „ Matićevog šala“, jedne od najprestižnijih nagrada u svetu poetskog stvaralaštva.