Priznanja najuspešnijim gradovima i opštinama

 

Vlada Švajcarske kroz program SVIS PRO već tri decenije pomaže razvoju lokalnih zajednica afirmišući ,pre svega, organizacije civilnog društva. Pre dve godine u okviru projekta „ Nove ideje po meri zajednice“ upućen je javni poziv lokalnim samoupravama u Srbiji da u partnerstvu sa  udruženjima civilnog društva realizuju inovativne i  pre svega održive programe. Finale ovog projekta podržanog od Vlade republike Srbije i  kancelarije Ujedinjenih nacija za projektne usluge (UNOPS) održano je u prostorijama Više medicinske škole. Predstavnicima najuspešnijih opština i gradova, a to su Smederevo, Novi Pazar, Raška, Vlasotince, Zaječar, Ivanjica, Negotin i Ćuprija uručeni su sertifikati. Inače,  osam projekata koji su dobili priznanja, „teški“ su 120 hiljada evra i u njih je uključeno 2400 mladih, 1600 žena, 243 osoba sa invaliditetom i 156 deteta.

Na svečanom uručenju sertifikata goste je pozdravio Jovica Antić, predsednik opštine Ćuprija naglašavajući da je priznanje kruna dobre saradnje opštine, Programa SVIS PRO i UNOPS-a, ali i svojevrsna potvrda dobrog rada lokalne zajednice u Ćupriji. Projekat u Ćupriji, definisan kroz pomoć starim licima nije prestajao sa radom nijednog dana za vreme proglašene epidemije, podvukao je Antić.

U ime Vlade republike Srbije  prisutnima se obratila Mirjana Ćojbašić, pomoćnica ministarke za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja ističući da svih osam projekata pomažu najranjivijim socijalnim grupama, a to su stara i iznemogla lica, lica sa invaliditetom i posebnim potrebama. Parnerstvo lokalnih samouprava i organizacija civilnog društva kroz ovakve, održive i inovativne  projekte je od izuzetnog značaja rekla je Ćojbašić.

Dobitnike priznanja i domaćine u Ćupriji pozdravili su i zahvalili se na gostoprimstvu i Rihard Koli, šef kancelarije za razvoj i saradnju Ambasade Švajcarske,Mirko Vujačić, šef programa kancelarije Ujedinjenih nacija za projektne usluge i Ana Nedeljković Belja, nacionalna menadžerka programa SVS PRO.