U SUSRET VIDOVDANU

 

Manastir Ravanica je odavno  povezao Ćupriju sa velikim srpskim praznikom pa otuda ne čudi što je Vidovdan za Ćupriju više od toga. To je  umetnički hepenig, čas istorije, hodočašće do svetinje, vreme za darivanje..  . Iz godine u godinu „Vidovdanski susreti“ su bogatiji  sadržajima, ali sama manifestacija nikad ne menja svoje suštinsko određenje, a to je veza sa sopstvenim korenima. Tako će biti i ovog Vidovdana. Na konferenciji za medije kojoj su uz Jelenu Đulinac, predsednicu Opštine Ćuprija prisustvovali i direktori Turističke organizacije, Muzeja „Horeum Margi-Ravno, Ustanove kulture i biblioteke „Dušan Matić“predstavljen je sedmodnevni program ovogodišnjih susreta. Pozivajući  sugrađane da prisustvuju svim dešavanjima na „Vidovdanski svečanostima“ Jelena Đulinac je istakla da je celonedeljni program, na različitim lokacijama i tematski i umetnički posvećen svim generacijama, ali i značaju velikog srpskog praznika.

Dani Vidovdana u Ćupriji počinju u ponedeljak, 24. juna koncertom hora crkve „Svetog Đorđa“ u crkvenoj porti, sa početkom u 20 časova. Narednog dana u amfiteatru Moravskog parka u 18 časova održaće se tribina „Kozara 1942“ koju narodna biblioteka „Dušan Matić“ organizuje u saradnji sa muzejom žrtava genocida Republike Srbije. Za sredu, 26. juni, u parku  kod fonda PIO, u 19 časova zakazana je promocija publikacije o spomenicima u Ćupriji. Centralni deo „Vidovdanskih svečanosti“ održaće se podno zidina manastira, a sve počinje 27. juna u 17 časova kada će najboljim učenicima ćuprijskih osnovnih srednjih škola biti uručena priznanja i nagrade. Nastavlja se svečanom Vidovdanskom akademijom, a veče uoči praznika završiće koncert etno grupe „Zlatnik“.  Na sam Vidovdan posle svečane liturgije tradicionalne viteške igre „Svibor“. Vidovdanske svečanosti privešće kraju pozorišna predstava „Vetar i zastave“ u subotu, 29.juna u Moravskom parku čiji je početak zakazan za 20 časova, a narednog dana manifestacija se završava na“stazama Kneza Lazara“ koju zajednički organizuju planinarsko društvo i predškolska ustanova.

Za sva dešavanja van Ćuprije obezbeđen je prevoz, a o terminima i mestima polaska obaveštenja će biti blagovremeno objavljena.