Ćuprija obeležila svoj praznik

Svečanom sednicom SO kojoj su prisustvovali predstavnici državnih organa, gosti iz bratskog Doboja, delegacije susednih gradova i opština, u sali ŠOMO „Dušan Skovran“  obeležen je  Dan opštine i 77-a godišnjica oslobođenja Ćuprije u Drugom svetskom ratu.

Čestitajući praznik građanima Ćuprije Ninoslav Erić, predsednik SO Ćuprija se u svom obraćanju osvrnuo na protekle tri decenije novog milenijuma, poredivši ih sa godišnjim dobima. Prva decenija, kazao je Erić, po svom sivilu nalikovala je zimi, jer u Ćupriji ništa nije funkcionisalo, privreda gotovo da nije postojala, škole su prokišnjavale.  Druga decenija, od 2013-te, donela je buđenje proleća i nagoveštaj da se može drugačije. Ćuprija je dobila prvu industrijsku zonu, započela pripreme za drugu, a u gradu i selima su posle mnogo godina započeti investicioni radovi. Treća decenija je leto, istakao  je predsednik Skupštine opštine, u kojoj ćemo ubirati plodove dobre pripreme u prethodnih osam godina, a sve će to biti realizovano programom „Vizija Ćuprije 2020-2030“. Vizija je, naglasio je Ninoslav Erić, skup realnih projekata koji će Ćupriji doneti mnogo novoga, a opet zadržati njenu posebnost. Između ostalog, Ćuprija će dobiti i tri nova centra: novi zdravstveni centar, atletski centar i centar za mlade talente.

U svom obraćanju predsednik Opštine Ćuprija Jovica Antić je, uz čestitke građanima, naglasio da je protekla godina i pored izazova koji su došli sa kovid epidemijom, za Ćupriju bila uspešna. Započeta je izgradnja fabrike SMP automotiv, a završena izgradnja atletskog stadiona, urađena je energetska sanacija OŠ „Vuk Karadžić“ i završena izgradnja područnog odeljenja u Batincu. Za naredne dane Antić je najavio početak rekonstrukcije nekadašnje Modne kuće, koja će posle decenija propadanja biti pretvorena u reprezentativni gradski objekat.

Svečano skupštinsko zasedanje posvećeno Danu opštine je tradicionalno prilika da se zaslužnim institucijama i pojedincima uruče priznanja. Ove godine najznačajnije gradsko priznanje – „ključeve grada“ – Ninoslav Erić uručio je  Danilu Cicmilu, savetniku predsednika Republike Srbije za investicije, za doprinos u promociji Ćuprije. Dobitnici zahvalnica su Veljko Vlahović, dugogodišnji novinar, organizacija SVIS PRO za humanitarni rad, Dom Zdravlja Ćuprija, Kovid ambulkanta Doma zdravlja i Opšta bolnica Ćuprija za doprinos u borbi protiv KOVID-a, strelci radarske stanice Bešnjaja u opštini Ćuprija i Slavoljub Jovanović-Zonac za dugogodišnji pedagoški rad.

Ninoslav Erić, predsednik Skupštine opštine Ćuprija, posebno je nagradio učenike generacija ćuprijskih osnovnih i srednjih škola. Priznanja su dobili Marija Janković – Škola za muzičke talente, Iva Miljančević – OŠ „Đura Jakšić“, Maša Savić – OŠ“13 Oktobar“, Iva Dejković – OŠ“Vuk Karadžić“, Jana Antić – ŠOMO „Dušan Skovran“, Nikola Ilić – Tehnička škola, Anđela Đorđević – Medicinska škola i MinaĆojanović – Gimnazija.

U ime nagrađenih zahvalio se Danilo Cicmil, naglasivši da je njemu lično visoko priznanje dodatan podstrek da i dalje bude posvećen afirmaciji jednog grada koji ima veliki potencijal.

U umetničkom delu obeležavanja Dana opštine učestvovali su vokalni ansambl Vozglas, KUD „Krušarska mladost“ i orkestar ŠOMO „Dušan Skovran“.