Mузеј Хореум Марги Равно

Значајан утицај на ширење културе у Ћуприји припада музеју Хореум Марги Равно, основаном 1954.године.

Са богатом археолошком и историјском збирком, музеј је 1955.године усељен у једну од најлепших зграда у моравском стилу.
1965.године, након изливања реке Раванице, зграда музеја претрпела је огромну штету и музеј бива затворен. Већи део експоната који се до тада налазио у музеју је нестао. Један део сачуваног археолошког материјала, налази се у Народном музеју у Београду, а други у Завичајном музеју у Јагодини, док је мањи део остао у Ћуприји. Од тада, па све до 1993.године, град археолошких налазишта није имао музеј. Захваљујући ископинама најстаријег насеља и некрополе бронзаног доба, римског утврђеног града (од првог до петог века), између река Раванице и Мораве, у Ћуприји се поново оживљава овај вид културе и музеј добија нову локацију у саставу самог налазишта.
У НАТО бомбардовању 1999.године, ова установа поново преживљава тешко оштећење, али овај пут и ако у тешким условима, Хореум Марги Равно, није престајао са радом.
Зграда музеја је 2008.године реновирана. Због свог археолошког значаја зграда музеја, као и простор око ње, проглашена је културним добром одлуком Скупштине општине Ћуприја.

Контакт

  • 035 8871270
  • Jovana Kursule 2, Ћуприја, Србија