Ћуприја креће у мапирање инвестиционих локација

„Читав пројекат се заснива на томе да се прикупе основни подаци  и да се они пренесу на дигиталну платформу. Касније можемо да додамо остале податке. Морам да кажем да сте ви ушли у ових једанаест општина и да то мора да вам инпонује јер је била велика заинтересованост локалних самоуправа за овај пројекат. Како волим да кажем, Србија сада гледа у вас, јер како се ви будете показали у овом пројекту, како будете представили ваше инвестиционе потенцијале – а имате добре потенцијале – на основу ваших искустава ћете касније, као регионални центар, да покажете осталим општинама и градовима како се то ради“, рекла је данас у Ћуприји др Марина Јовановић-Миленковић из Републичког геодетског завода, говорећи на састанку уприличеном поводом почетка рада на пројекту “Унапређење пословне климе у Србији”.

Подсетимо, директор Републичког геодетског завода Борко Драшковић и председник Општине Ћуприја Нинослав Ерић потписали су прошлог месеца у Врднику Споразум о сарадњи, који има за циљ пружање подршке Заводу при успостављању Националног регистра инвестиционих мапа (НРИМ), јачање капацитета изабраних једанаест пилот јединица локалних самоуправа и подстицање економског развоја. Успостављање НРИМ извршиће се кроз пројекат “Унапређење пословне климе у Србији“, па је тим поводом данас гост локалне самоуправе у Ћуприји била заједничка делегација Републичког геодетског завода и Шведске управе за картографију, катастар и упис земљишта (Lantmäteriet), који су и носиоци овог пројекта финансираног од Међународне развојне агенције Шведске (SIDA) са више од два милиона евра.

Ћуприја једна од једанаест пилот општина у пројекту 

Како је на састанку могло да се чује, Национални регистар инвестиционих мапа формира се са циљем да унапреди пословну климу у Србији, али се израђује и ради доприноса приликом остваривања циљева одрживог развоја. Прикупљањем браунфилд, гринфилд, грејфилд и осталих локација, овај регистар ће имати значајан утицај и на обнову постојећих индустријских капацитета у Републици Србији.

„Важно је да када се заврши овај пројекат, да систем буде лак за коришћење, да може лако да се ажурирају подаци, да могу да се уносе нове локације и да то стварно буде нешто што је транспарентно према становништву и према инвеститорима – да на врло лак начин може да се дође до информација о потенцијалном земљишту, а да ти подаци буду тачни и прециззни“, истакла је докторка Јовановић-Миленковић, чланица тима пројекта “Унапређење пословне климе у Србији”, која је на састанку још једном подсетила на значај регистра, чијим ће се успостављањем, коначно, на једном месту наћи све информације које су неопходне инвеститорима.

Зоја Фарај (у средини): Нису сви проактивни као Ћуприја

Гости из Скандинавије, чију је делегацију предводила Зоја Фарај, менаџер пројектног тима Шведске управе за картографију, катастар и упис земљишта, похвалили су проактивност председника Општине Ћуприја Нинослава Ерића и његовог тима у привлачењу потенцијалних инвеститора, истакавши да Ћуприја сама показује жељу да упосли своје капацитете и да подигне квалитет живота својих грађана.

Делегација из Шведске обнародовала је на данашњем састанку и да ће гости њихове краљевине децембра ове и маја наредне године бити две групе упосленика ћупријске локалне самоуправе, који ће на лицу места моћи да се упознају са функционисањем администрације у шведским општинама.