Иновативном технологијом у прошлост: апликацијом кроз антички „Хореум Марги“

Реализација пројекта дигитализације културног наслеђа римског града Хореум Марги под називом „Изложба проширене стварности античког града Хореум Марги“ почела је данас састанком двеју делегација – носиоца пројекта Општине Ћуприја и партнерске организације Регионалне агенције за економски развој Шумадије и Поморавља. Донатор пројекта је Република Србија, Кабинет министра без портфеља задуженог за иновације и технолошки развој, док је рок за завршетак пројекта вредног 1.368.750 динара последњи дан ове године.

Како је и на самом састанку могло да се чује од Владимира Васиљевића, члана Општинског већа задуженог за спорт, културу и туризам, до краја године нема много времена, али је Општина Ћуприја већ учинила извесне кораке у правцу реализације овог важног пројекта, тако да је данашњи састанак искоришћен за „поделу посла“ између два партнера у дигитализацији наслеђа античког града Хореум Марги и одређивању датума следећих састанака, на којима би се пратила сама реализација пројекта.

Ненад Поповић, директор Регионалне агенције за економски развој Шумадије и Поморавља, истакао је одличну дугогодишњу сарадњу коју институција на чијем је челу има са Општином Ћуприја, подвукавши да овај пројекат, ипак, превазилази и интересе и значај овог дела Србије.

    Поповић са сарадницама

– Овај пројекат заједнички посматрамо као почетак једног процеса унапређења приступа оног што је културно-историјско наслеђе општине Ћуприја, али, рекао бих, и читавог региона. То тако треба посматрати. У питању је, фактички, прва фаза која се односи на дигитализацију онога што треба да буде представљено широј јавности, како у Србији тако и у иностранству – рекао је Поповић, додавши како би у будућности ова дигитализација могла да буде тачка ослонца туристичког развоја општине Ћуприја.

Састанку који је одредио почетак реализације пројекта „Изложба проширене стварности античког града Хореум Марги“ присуствовао је и Новак Новаковић, директор Музеја „Хореум Марги – Равно“, који је истакао како је „ово изузетно значајан пројекат кроз који ћемо успети да дигитализујемо већи део нашег културног наслеђа, који се пре свега везује за антички град Хореум Марги“.

– То је један вид надоградње нечега са чим смо ми већ кренули, с обзиром да имамо анимацију могућег изгледа града Хореум Марги коју смо урадили у 2018. години. Реализацијом овог пројекта ће у значајној мери бити доступни сам материјал и перцепција о римског граду и о североисточној кули, чији изглед ће бити реконструисан, ми се надамо, у блиској будућности. Такође ћемо да урадимо и сајт музеја, чиме ће музеј и сам археолошки локалитет бити доступни широј јавности, а урадићемо и бесплатну апликацију за мобилне телефоне, чиме ће практично бити оживљена  изложба проширене реалности коју ми планирамо да презентујемо грађанима Ћуприје, Поморавља и читаве Србије. Отварање изложбе планирамо за крај децембра ове године, на отвореном – рекао је Новаковић додавши да ће уз помоћ апликације, са неколико тачака у граду и на локалитету, од тада бити могуће видети како је у целости изгледала североисточна кула римског града Хореум Марги.