Inovativnom tehnologijom u prošlost: aplikacijom kroz antički „Horeum Margi“

Realizacija projekta digitalizacije kulturnog nasleđa rimskog grada Horeum Margi pod nazivom „Izložba proširene stvarnosti antičkog grada Horeum Margi“ počela je danas sastankom dveju delegacija – nosioca projekta Opštine Ćuprija i partnerske organizacije Regionalne agencije za ekonomski razvoj Šumadije i Pomoravlja. Donator projekta je Republika Srbija, Kabinet ministra bez portfelja zaduženog za inovacije i tehnološki razvoj, dok je rok za završetak projekta vrednog 1.368.750 dinara poslednji dan ove godine.

Kako je i na samom sastanku moglo da se čuje od Vladimira Vasiljevića, člana Opštinskog veća zaduženog za sport, kulturu i turizam, do kraja godine nema mnogo vremena, ali je Opština Ćuprija već učinila izvesne korake u pravcu realizacije ovog važnog projekta, tako da je današnji sastanak iskorišćen za „podelu posla“ između dva partnera u digitalizaciji nasleđa antičkog grada Horeum Margi i određivanju datuma sledećih sastanaka, na kojima bi se pratila sama realizacija projekta.

Nenad Popović, direktor Regionalne agencije za ekonomski razvoj Šumadije i Pomoravlja, istakao je odličnu dugogodišnju saradnju koju institucija na čijem je čelu ima sa Opštinom Ćuprija, podvukavši da ovaj projekat, ipak, prevazilazi i interese i značaj ovog dela Srbije.

    Popović sa saradnicama

– Ovaj projekat zajednički posmatramo kao početak jednog procesa unapređenja pristupa onog što je kulturno-istorijsko nasleđe opštine Ćuprija, ali, rekao bih, i čitavog regiona. To tako treba posmatrati. U pitanju je, faktički, prva faza koja se odnosi na digitalizaciju onoga što treba da bude predstavljeno široj javnosti, kako u Srbiji tako i u inostranstvu – rekao je Popović, dodavši kako bi u budućnosti ova digitalizacija mogla da bude tačka oslonca turističkog razvoja opštine Ćuprija.

Sastanku koji je odredio početak realizacije projekta „Izložba proširene stvarnosti antičkog grada Horeum Margi“ prisustvovao je i Novak Novaković, direktor Muzeja „Horeum Margi – Ravno“, koji je istakao kako je „ovo izuzetno značajan projekat kroz koji ćemo uspeti da digitalizujemo veći deo našeg kulturnog nasleđa, koji se pre svega vezuje za antički grad Horeum Margi“.

– To je jedan vid nadogradnje nečega sa čim smo mi već krenuli, s obzirom da imamo animaciju mogućeg izgleda grada Horeum Margi koju smo uradili u 2018. godini. Realizacijom ovog projekta će u značajnoj meri biti dostupni sam materijal i percepcija o rimskog gradu i o severoistočnoj kuli, čiji izgled će biti rekonstruisan, mi se nadamo, u bliskoj budućnosti. Takođe ćemo da uradimo i sajt muzeja, čime će muzej i sam arheološki lokalitet biti dostupni široj javnosti, a uradićemo i besplatnu aplikaciju za mobilne telefone, čime će praktično biti oživljena  izložba proširene realnosti koju mi planiramo da prezentujemo građanima Ćuprije, Pomoravlja i čitave Srbije. Otvaranje izložbe planiramo za kraj decembra ove godine, na otvorenom – rekao je Novaković dodavši da će uz pomoć aplikacije, sa nekoliko tačaka u gradu i na lokalitetu, od tada biti moguće videti kako je u celosti izgledala severoistočna kula rimskog grada Horeum Margi.