„Матићев шал“ око врата Лазара Букумировића

Лазар Букумировић, студент друге године Филозофског факултета у Новом Саду, овогодишњи је добитник престижне књижевне награде „Матићев шал“ за прву књигу песама под називом „Уџбеник свакодневице“, која је прошле године објављена у издању Матице српске, званично је саопштено вечерас на завршној вечери 41. „Матићевих дана“.

„Према оцени жирија, “Уџбеник свакодневице” показао се као најзрелија и најзаокруженија песничка књига која је била у конкуренцији, књига која има највећи број појединачно одлично остварених песама и показује једну завидну зрелост, не само песника који обећава, него и песника који је већ у првој књизи показао веома лепе резултате у својим песмама“, истакао је у образложењу Гојко Божовић, председник жирија 41. „Матићевих дана“.

„Награда “Матићев шал“ се из године у годину показује као веома привлачна за младе песнике и задовољство ми је да кажем да је конкуренција ове године далеоко боља у односу на неколико протеклих година. На овогодишњи конкурс пристигло је 32 наслова, од којих један из Бугарске, и што је још важније, добар део књига заиста задовољава високе критеријуме за добијање награде „Матићев шал“, нарочито оне које су ушле у најужи избор“, наставио је Божовић.

„Поред Лазара Букумировића, у најужем избору за добитника награде „Матићев шал“ нашли су се и Милица Росић, Лазар Прендовић, Аида Цамовић, Јеврем Недељковић и Раде Шупић. Приметно је да се помаља једна занимљива песничка генерација, за коју сматрам да ће, бар већина од њих, остати у поезији и да ћемо у неким долазећим годинама сведочити њиховом песничком развоју и новим креативним остварењима, која ће у поезију унети један нови, преко потребан сензибилитет, закључио је Божовић.

„У „Уџбенику свакодневице“ сам заиста писао о свему. Организовао сам је у циклусе, тако да су неке опште теме, према којима сам организовао циклусе, свакодневица, такође и митологија која се ремитологизује, значајни тренуци моје биографије, писма драгим људима са којима нажалост немам више прилику да уживо разговарам и неки лични простори слободе, да их тако назовем“, рекао је Лазар Букумировић о својој првој књизи, истакавши да му награда „Матићев шал“ много значи и да му је веома драго што Ћуприја доказује да у култури нема великих и малих градова.

Подсетимо, награду “Матићев шал”, која се састоји од ручно плетеног шала, повеље и новчане награде, добија кандидовани млади писац за најбољу прву књигу песама која је објављена између две манифестације „Матићеви дани“.

Иначе, на завршној вечери овогодишњих „Матићевих дана“, додељене су и награде за најбољи уметнички рад на конкурсу „Матићу у част“, као и награде најуспешнијим такмичарима у квизу “Шта знаш о Матићу” и нaјбољим песницима на сусретима ”Теку реке”.