Ознака: maticevi dani

РАСПИСАН КОНКУРС ЗА КЊИЖЕВНУ НАГРАДУ „МАТИЋЕВ ШАЛ“

„Матићев шал“, једно од најзначајнијих књижевних признања у Србији и ове године ће на завршној вечери „Матићевих дана“ добити неки од младих поета за своју прву збирку поезије. Награда која се додељује најбољем младом песнику за збирку поезије издату између две манифестације „Матићеви дани“, била је одскочна даска многим, сада значајним именима српске и европске поезије.
„Матићеви дани“, деценијама централна културна манифестација у општини, започети су осамдесетих година прошлог века као омаж Душану Матићу, великану српске књижевности и уметности уопште, човеку који је у Ћуприји провео мало времена, али довољно дуго да се родном граду и Морави стално враћа у својим књижевним делима.
Ове године „Матићеви дани“ ће по 41. пут угостити књижевнике, критичаре и драмске уметнике, који ће на књижевним трибинама и округлим столовима говорити о стваралаштву Душана Матића, али и о савременим кретањима српске поезије и прозе

Влада Републике Србије: Од петка тродневна жалост

Влада Србије, поводом јутрошње трагедије у београдској Основној школи „Владислав Рибникар”, донела је одлуку о тродневној жалости на територији читаве Србије, почевши од петка, 5. маја, закључно са недељом, 7. мајем.

Органи и организације, као и друга правна лица која истичу заставу, дужна су да у време дана жалости заставу Србије спусте на половину јарбола, односно копља, уз одговарајуће осветљење ноћу.

Радиодифузне организације за информисање јавности на територији Републике Србије, дужне су да у својим програмима, укључујући и емисије намењене иностранству, у дане проглашене жалости:

1) емитују одлуку о проглашењу дана жалости и о програму његовог обележавања коју доноси надлежни орган Републике Србије или тело које он одреди;

2) обавесте јавност о скуповима сећања које поводом дана жалости организују надлежни органи Републике Србије или тела која она одреде;

3) уместо хумористичких, забавних, фолклорних и других емисија са забавном и народном музиком, емитују музику и емисије прикладне дану жалости;

4) ускладе детаљну програмску шему у време дана жалости.

Новинско-издавачке организације које издају дневне новине дужне су да на дан жалости своје листове одштампају у црној боји, наводећи на првој страни одлуку о проглашењу дана жалости и проглашењу његовог обележавања.

У образовним установама дан жалости обележава се минутом ћутања на првом часу наставе, а програм наставе музичког образовања прилагођава се дану жалости.

Музеји, позоришта, биоскопи, организације које имају музичко-сценске програме, архиве и друге установе у области културе обавезни су да своје програме прилагоде дану жалости.

Дан жалости у спортским халама, на стадионима и игралиштима обележава се спуштањем на пола јарбола или на пола копља застава Србије и спортских клубова. Пре почетка спортске манифестације, судија звиждуком пиштаљке означава почетак и завршетак одавања поште минутом ћутања, и прикладних порука којима се одаје пошта настрадалим у несрећи због које је проглашен дан жалости.

За време дана жалости је забрањено емитовање народне и забавне музике, односно одржавање програма забавног карактера на јавним местима.

„Матићев шал“ око врата Лазара Букумировића

Лазар Букумировић, студент друге године Филозофског факултета у Новом Саду, овогодишњи је добитник престижне књижевне награде „Матићев шал“ за прву књигу песама под називом „Уџбеник свакодневице“, која је прошле године објављена у издању Матице српске, званично је саопштено вечерас на завршној вечери 41. „Матићевих дана“.

„Према оцени жирија, “Уџбеник свакодневице” показао се као најзрелија и најзаокруженија песничка књига која је била у конкуренцији, књига која има највећи број појединачно одлично остварених песама и показује једну завидну зрелост, не само песника који обећава, него и песника који је већ у првој књизи показао веома лепе резултате у својим песмама“, истакао је у образложењу Гојко Божовић, председник жирија 41. „Матићевих дана“.

„Награда “Матићев шал“ се из године у годину показује као веома привлачна за младе песнике и задовољство ми је да кажем да је конкуренција ове године далеоко боља у односу на неколико протеклих година. На овогодишњи конкурс пристигло је 32 наслова, од којих један из Бугарске, и што је још важније, добар део књига заиста задовољава високе критеријуме за добијање награде „Матићев шал“, нарочито оне које су ушле у најужи избор“, наставио је Божовић.

„Поред Лазара Букумировића, у најужем избору за добитника награде „Матићев шал“ нашли су се и Милица Росић, Лазар Прендовић, Аида Цамовић, Јеврем Недељковић и Раде Шупић. Приметно је да се помаља једна занимљива песничка генерација, за коју сматрам да ће, бар већина од њих, остати у поезији и да ћемо у неким долазећим годинама сведочити њиховом песничком развоју и новим креативним остварењима, која ће у поезију унети један нови, преко потребан сензибилитет, закључио је Божовић.

„У „Уџбенику свакодневице“ сам заиста писао о свему. Организовао сам је у циклусе, тако да су неке опште теме, према којима сам организовао циклусе, свакодневица, такође и митологија која се ремитологизује, значајни тренуци моје биографије, писма драгим људима са којима нажалост немам више прилику да уживо разговарам и неки лични простори слободе, да их тако назовем“, рекао је Лазар Букумировић о својој првој књизи, истакавши да му награда „Матићев шал“ много значи и да му је веома драго што Ћуприја доказује да у култури нема великих и малих градова.

Подсетимо, награду “Матићев шал”, која се састоји од ручно плетеног шала, повеље и новчане награде, добија кандидовани млади писац за најбољу прву књигу песама која је објављена између две манифестације „Матићеви дани“.

Иначе, на завршној вечери овогодишњих „Матићевих дана“, додељене су и награде за најбољи уметнички рад на конкурсу „Матићу у част“, као и награде најуспешнијим такмичарима у квизу “Шта знаш о Матићу” и нaјбољим песницима на сусретима ”Теку реке”.

 

Сари Масникоса награда „Матићу у част“

Вечерас је у музеју отворена изложба радова који су учествовали на конкурсу „Матићу у част“. Према одлуци жирија, најупечатљивији ликовни рад ове године био је „Место злата и зла и добра и зида очаја“ параћинске уметнице Саре Масникоса.

Добитиници је поред откупне награде рада од 100.000 динара припао и термин за одржавање самосталне изложбе у излагачкој сезони 2023. године.

Сара Масникоса рођена је 1995. у Суботици, а Академију уметности у Новом Саду, смер сликарство, завршила је у класи професора Горана Деспотовског. Нослац је награде Фондације “Мали принц” за врхунске резултате у области уметности.

Овог пута на изложби “Матићу у част”, коју девету годину за редом расписује Музеј “Хореум Марги – Равно”, одлуком уметничког жирија учествује 17 аутора са укупно 25 радова.

“Морам да признам да је ово један веома значајан пресек српске савремене уметности аутора који своју уметност базирају на надреалистичком приступу“, истакао је за Телевизију „Поморавље“ директор Музеја „Хореум Марги – Равно“ Новак Новаковић.

Изложба „Матићу у част“ ће у галеријском простору музеја бити отворена до 28. септембра.

 

Отворени „Матићеви дани“, 41. пут

Први дан овогодишњих Матићевих дана својим сећањима на великог писца и интелектуалца обележили су глумица и књижевница Ева Рас, иначе некадашња студенткиња Душана Матића, и др Дејан Богдановић, први Југословен који је у Техерану докторирао на персијском језику, иначе син рођене сестре Матићеве супруге.

“Познавала сам Душана Матића и врло често била гост у његовом дому, у зеленом салону, где су се годинама одржавале чувене причаонице, које су посећивали умни људи тадашње Србије, а пре свега књижевници и глумци. То су били часови слободе о којој је Матић толико говорио, писао и за којом је чезнуо”, рекла је Ева Рас.

Ева Рас се на отварању 41. Матићевих дана осврнула и на интервју који је за лист „Борба“ радила са Матићем у лето 1980. године. Како је глумица истакла, Матић је жарко желео да прочита интервју, који је требало да излази фељтонски, али није успео – смрт га је спречила да оствари тај наум. Ипак, разговор ће остати као један од ретких које је Душан Матић дао за живота, а “Причајте нам о Малармеу, разговор са Душаном Матићем” Ева Рас је касније преточила и у књигу.

Иначе, богат програм овогодишњих „Матићевих дана“ биће настављен већ данас када ће глумац Мики Дамјановић у школи „Душан Сковран“ од 16 сати да води радионицу за рецитаторе, док ће на истом месту, од 20 часова, бити изведена представа “Чезнем да вам кажем”.

Недеља је посвећена песничком дружењу под називом ”Теку реке”, на коме ће поред домаћина, чланова Књижевног клуба “Душан Матић”, учествовати и песници из целе Србије.

У понедељак, 12. септембра, дечји песник Урош Петровић дружиће се са основцима од 12 сати, док ће старији ученици основних школа бити у прилици да учествују у квизу „Шта знаш о Матићу”. Нешто касније, у 19 сати, у галерији Музеја „Хореум Марги – Равно” биће отворена изложба радова пристиглих на конкурсу „Матићу у част”.

Централни део манифестације биће одржан 13. септембра, када ће, у сали Музичке школе, у 19 сати бити додељена награда “Матићеви шал” најуспешнијем младом писцу за прву књигу песама. Награда се састоји од ручно плетеног шала, повеље и новчане награде. На завршној свечаности биће додељена и награда за најбољи уметнички рад на конкурсу „Матићу у част“, као и награде најуспешнијим такмичарима у квизу “Шта знаш о Матићу” и нaјбољим песницима на сусретима ”Теку реке”. Завршног дана овогодишњих „Матићевих дана“ биће одржан и округли сто – научни скуп о животу и стваралаштву Душана Матића под називом „Увек присутни Матић“, који ће у Народној библиотеци у 17 сати окупити познаваоце дела великог мислиоца слободе, како упућени с правом називају Душана Матића.

„Матићеви дани“ 41. пут – богат програм у славу великог песника слободе

Традиционална књижевна манифестација „Матићеви дани”, посвећена великану српске књижевности, надреалисти, есејисти, академику и дипломати Душану Матићу (1898–1980), биће одржана у његовој родној Ћуприји од 9. до 13. септембра.

Опширније ..