„Матићеви дани“ 41. пут – богат програм у славу великог песника слободе

Традиционална књижевна манифестација „Матићеви дани”, посвећена великану српске књижевности, надреалисти, есејисти, академику и дипломати Душану Матићу (1898–1980), биће одржана у његовој родној Ћуприји од 9. до 13. септембра.

Централни део манифестације биће одржан 13. септембра, када ће, у сали Музичке школе, у 19 сати бити додељена награда “Матићеви шал” најуспешнијем младом писцу за прву књигу песама. Награда се састоји од ручно плетеног шала, повеље и новчане награде. На завршној свечаности биће додељена и награда за најбољи уметнички рад на конкурсу „Матићу у част“, као и награде најуспешнијим такмичарима у квизу “Шта знаш о Матићу” и нaјбољим песницима на сусретима ”Теку реке”. Завршног дана овогодишњих „Матићевих дана“ биће одржан и округли сто – научни скуп о животу и стваралаштву Душана Матића под називом „Увек присутни Матић“, који ће у Народној библиотеци у 17 сати окупити познаваоце дела великог мислиоца слободе, како упућени с правом називају Душана Матића.

Манифестација ће иначе почети у петак, 9. септембра, у 17 сати, у Моравском парку, буду ли временски услови то дозволили. Ако не, манифестација ће бити отворена у Музеју „Хореум Марги – Равно“. Само отварање обележиће проф. др Дејан Богдановић, донатор легата Душана Матића, и глумица Ева Рас, главна протагонисткиња трибине “Причајте ми о Малармеу“.

Дан касније, 10. септембра, глумац Мики Дамјановић ће у школи „Душан Сковран“ од 16 сати да води радионицу за рецитаторе, док ће на истом месту, од 20 часова, бити изведена представа “Чезнем да вам кажем”.

Недеља је посвећена песничком дружењу под називом ”Теку реке”, на коме ће поред домаћина, чланова Књижевног клуба “Душан Матић”, учествовати и песници из целе Србије.

У понедељак, 12. септембра, дечји песник Урош Петровић дружиће се са основцима од 12 сати, док ће старији ученици основних школа бити у прилици да учествују у квизу „Шта знаш о Матићу”. Нешто касније, у 19 сати, у галерији Музеја „Хореум Марги – Равно” биће отворена изложба радова пристиглих на конкурсу „Матићу у част”.