Обележена 214.годишњица Боја на Иванковцу

У недељу 18. јула, на спомен комплексу „Шанчеви код Иванковца“ обележена је 214. годишњица славне битке и прве победе Карађорђеве устаничке војске над регуларним турским јединицама. На спомен обележје које је започело опелом Иванковачким јунацима венце су положиле делегације Владе Републике Србије, Општине Ћуприја, Војске Србије и Удружења ослободилачких ратова Србије.
О значају Иванковачке битке на ширење Првог српског устанка, али и на свеукупан развој српске државности говорили су Зоран Антић,државни секретар Министарства за рад, борачка и социјална питања и Илија Пауновић, заменик председника општине Ћуприја.

Детаљно описујући ток саме битке, Зоран Антић је подвукао да, заједно са Мишарском и Делиградском битком, Бој на Иванковцу спада у најзначајније догађаје новије српске историје.

– После Иванковца српска револуција могла је да настави само у једном правцу, ка коначном ослобођењу. Тај пут неће бити ни брз , ни лак, после Првог устанка Срби ће морати још једном да се лате оружја, али једном узету слободу више неће пуштати – рекао је Антић

Обраћајући се присутнима Илија Пауновић, заменик председника општине је истакао да нам је историја оставила Иванковац и 18. август када треба да се поклонимо јунацима. „Јер захваљујући њима, генерацијама наших славних предака, ми се данас, уместо на бојиштима, боримо памећу, образовањем, новим радним местима. И наша је обавеза да стварамо још више, да се боримо још више, да будемо достојни јунака са Иванковца, а да будућим генерацијама оставимо снажну,организовану и независну Србију“, нагласио је Пауновић.

У уметничком програму учествовао је градски хор „Марги“, а церемонијал је завршен пуцњем из трешњевог топа, репликом истог каквим су се устаници супротставили турској војсци.