Obeležena 214.godišnjica Boja na Ivankovcu

U nedelju 18. jula, na spomen kompleksu „Šančevi kod Ivankovca“ obeležena je 214. godišnjica slavne bitke i prve pobede Karađorđeve ustaničke vojske nad regularnim turskim jedinicama. Na spomen obeležje koje je započelo opelom Ivankovačkim junacima vence su položile delegacije Vlade Republike Srbije, Opštine Ćuprija, Vojske Srbije i Udruženja oslobodilačkih ratova Srbije.
O značaju Ivankovačke bitke na širenje Prvog srpskog ustanka, ali i na sveukupan razvoj srpske državnosti govorili su Zoran Antić,državni sekretar Ministarstva za rad, boračka i socijalna pitanja i Ilija Paunović, zamenik predsednika opštine Ćuprija.

Detaljno opisujući tok same bitke, Zoran Antić je podvukao da, zajedno sa Mišarskom i Deligradskom bitkom, Boj na Ivankovcu spada u najznačajnije događaje novije srpske istorije.

– Posle Ivankovca srpska revolucija mogla je da nastavi samo u jednom pravcu, ka konačnom oslobođenju. Taj put neće biti ni brz , ni lak, posle Prvog ustanka Srbi će morati još jednom da se late oružja, ali jednom uzetu slobodu više neće puštati – rekao je Antić

Obraćajući se prisutnima Ilija Paunović, zamenik predsednika opštine je istakao da nam je istorija ostavila Ivankovac i 18. avgust kada treba da se poklonimo junacima. „Jer zahvaljujući njima, generacijama naših slavnih predaka, mi se danas, umesto na bojištima, borimo pameću, obrazovanjem, novim radnim mestima. I naša je obaveza da stvaramo još više, da se borimo još više, da budemo dostojni junaka sa Ivankovca, a da budućim generacijama ostavimo snažnu,organizovanu i nezavisnu Srbiju“, naglasio je Paunović.

U umetničkom programu učestvovao je gradski hor „Margi“, a ceremonijal je završen pucnjem iz trešnjevog topa, replikom istog kakvim su se ustanici suprotstavili turskoj vojsci.