Odlična vest za Ćupriju: Atletski centar će biti baza za učesnike Svetskog prvenstva 2022

Pre samo četiri dana srpski mediji preneli su vest da je Beograd uspeo da dobije organizaciju Svetskog prvenstva u atletici 2022. godine. Kako će ovo dvoransko prvenstvo najboljih svetskih atletičara podrazumevati i postojanje adekvatnih baza sa vrhunskom atletskom logistikom, u Ćupriji je sa posebnom radošću primljena vest da će prvi potpredsednik Svetske atletske federacije Segej Bubka danas da dođe u posetu ćuprijskom atletskom stadionu u izgradnji. Jer, kako je tokom posete i potvrđeno, baza za pripremu i aklimatizaciju atletskih šampiona 2022. godine biće upravo u Ćupriji!

Posle obilaska atletskog stadiona, na kome su u toku završni radovi, ovu više nego dobru vest za Ćupriju obelodanio je Slobodan Branković, direktor Atletskog saveza Srbije.

“Drago mi je što nas je predsednik Opštine Ćuprija Ninoslav Erić pozvao da danas dođemo i da vidimo ovu prelepu novu atletsku stazu, koja je prvi deo projekta, a da ćemo sledeće godine imati priliku da vidimo i novu atletsku dvoranu, koja će nam koristiti za potrebe Svetskog prvenstva. Kao što ste čuli, dobili smo Svetsko prvenstvo 2022. i verujem da će mnogi sportisti iz celog sveta ovde imati svoju bazu za pripreme, a da će, kad dođe takmičenje, da pređu u Beograd i da se takmiče. Ne treba da vam pričam koliko će to da znači za Ćupriju, i mogu da vam kažem da imate jednog čoveka sa najviše energije od svih predsednika opština ili gradonačelnika Srbije, a to je gospodin Erić, koji je 2017. godine imao petlju da preuzme jedan ovako veliki kolač za jedan mali grad kao što je Ćuprija, i ja mu dugujem veliku zahvalnost jer je učinio veliku stvar za atletiku, a siguran sam i za Ćupriju.”

Prisutnim medijskim poslenicima obratio se i Sergej Bubka, danas jedan od čelnika Svetske atletske federacije i Međunarodnog olimpijskog komiteta, a nekada atletičar koji je prvi preskočio šest metara i čovek koji je čak 35 puta postavljao svetske rekorde!

“Prvo, vrlo sam srećan što sam u Beogradu, Srbiji, u ovom lepom mestu – u Ćupriji. Slobodan Branković nam je objasnio da se trenutno u Srbiji gradi mnogo stadiona. Takođe sam upoznat sa tim da će ovde da se gradi i atletska dvorana, što će biti fantastično. Sviđa mi se ovaj stadion, i sva ta sportska infrastruktura koja se gradi je vrlo važna za razvoj atletike. Naravno, zahvaljujem se predsedniku Eriću, direktoru Brankoviću i predsedniku Atletskog saveza Jevrosimoviću za sve što rade za atletiku.”

Zahvalnost gostima na poseti i na lepim rečima iskazao je Ninoslav Erić, predsednik Opštine Ćuprija, koji je najavio da će radovi na atletskom stadionu biti završeni za nešto više od mesec dana, a da će izgradnja drugog dela atletskog centra – dvorane sa pripadajućim objektima, početi već naredne godine, kako bi sve bilo gotovo za jedan od dva najveća sportska događaja na svetu: Svetsko prvenstvo u dvorani 2022. godine.

“Trenutno smo u završnoj fazi izgradnje atletskog stadiona, koju finansira Opština Ćuprija. U dogovoru sa premijerkom Srbije Anom Brnabić odlučeno je da Ćuprija gradi stadion, a da će Republika pomoći u izgradnji atletske dvorane. Očekujemo da završni radovi budu gotovi do kraja ove godine ili početkom sledeće, a da 2020. godine krenemo u izgradnju velikog kompleksa sa atletskom dvoranom. Kao što je rekao direktor Atletskog saveza Srbije Branković, ovde će biti jedna velika baza, koja će služiti kako takmičarima koji će učestvovati na Svetskom prvenstvu, tako i svima koji žele da treniraju ili se rekreiraju u Ćupriji.”

Da je Ćuprija grad atletike, svakodnevno nas podseća Dragan Zdravković, zvanična legenda Atletskog saveza Srbije. Prvi čovek Sportskog saveza Ćuprije uveren je da će ovdašnji atletski kompleks biti od koristi ne samo Ćupriji i Pomoravlju, već i celoj Srbiji.

“Zahvaljujem se eminentnim gostima. Drago nam je jer svetski rekorderi ne dolaze svaki dan u Ćupriju. Velika zahvalnost Sergeju Bubki, Enijanu i Brankoviću. Znamo koliko atletika znači Ćupriji i verujem da će ovaj objekat i dvorana koju ćemo sagraditi za godinu dana biti prava stvar za srpsku atletiku.”

Treba istaći da je osim Slobodana Brankovića i Sergeja Bubke, u “delegaciji rekordera” danas u Ćupriji bio i evropski rekorder u skoku udalj Robert Emijan, koji sa 8,86 metara i sada drži četvrti najbolji rezultat svih vremena.