Отворени „Матићеви дани“, 41. пут

Први дан овогодишњих Матићевих дана својим сећањима на великог писца и интелектуалца обележили су глумица и књижевница Ева Рас, иначе некадашња студенткиња Душана Матића, и др Дејан Богдановић, први Југословен који је у Техерану докторирао на персијском језику, иначе син рођене сестре Матићеве супруге.

“Познавала сам Душана Матића и врло често била гост у његовом дому, у зеленом салону, где су се годинама одржавале чувене причаонице, које су посећивали умни људи тадашње Србије, а пре свега књижевници и глумци. То су били часови слободе о којој је Матић толико говорио, писао и за којом је чезнуо”, рекла је Ева Рас.

Ева Рас се на отварању 41. Матићевих дана осврнула и на интервју који је за лист „Борба“ радила са Матићем у лето 1980. године. Како је глумица истакла, Матић је жарко желео да прочита интервју, који је требало да излази фељтонски, али није успео – смрт га је спречила да оствари тај наум. Ипак, разговор ће остати као један од ретких које је Душан Матић дао за живота, а “Причајте нам о Малармеу, разговор са Душаном Матићем” Ева Рас је касније преточила и у књигу.

Иначе, богат програм овогодишњих „Матићевих дана“ биће настављен већ данас када ће глумац Мики Дамјановић у школи „Душан Сковран“ од 16 сати да води радионицу за рецитаторе, док ће на истом месту, од 20 часова, бити изведена представа “Чезнем да вам кажем”.

Недеља је посвећена песничком дружењу под називом ”Теку реке”, на коме ће поред домаћина, чланова Књижевног клуба “Душан Матић”, учествовати и песници из целе Србије.

У понедељак, 12. септембра, дечји песник Урош Петровић дружиће се са основцима од 12 сати, док ће старији ученици основних школа бити у прилици да учествују у квизу „Шта знаш о Матићу”. Нешто касније, у 19 сати, у галерији Музеја „Хореум Марги – Равно” биће отворена изложба радова пристиглих на конкурсу „Матићу у част”.

Централни део манифестације биће одржан 13. септембра, када ће, у сали Музичке школе, у 19 сати бити додељена награда “Матићеви шал” најуспешнијем младом писцу за прву књигу песама. Награда се састоји од ручно плетеног шала, повеље и новчане награде. На завршној свечаности биће додељена и награда за најбољи уметнички рад на конкурсу „Матићу у част“, као и награде најуспешнијим такмичарима у квизу “Шта знаш о Матићу” и нaјбољим песницима на сусретима ”Теку реке”. Завршног дана овогодишњих „Матићевих дана“ биће одржан и округли сто – научни скуп о животу и стваралаштву Душана Матића под називом „Увек присутни Матић“, који ће у Народној библиотеци у 17 сати окупити познаваоце дела великог мислиоца слободе, како упућени с правом називају Душана Матића.