Održana sednica Opštinskog veća, prva posle vanrednog stanja

Na današnjoj 86. redovnoj sednici Opštinskog veća, prvoj nakon ukidanja vanrednog stanja, pažnju većnika zaokupile su teme koje se tiču, pre svega, jačanja osnovnog stuba razvoja opštine Ćuprija – njene privrede.

Tako su već na početku zasedanja većnici jednoglasno utvrdili Predlog odluke o izmenama i dopunama Plana detaljne regulacije „Industrijskog parka Dobričevo“ i prosledili ga na odlučivanje Skupštini opštine Ćuprija. Izmene i dopune kojima se pristupilo, kako stoji i u samom dokumentu, čine se radi “stvaranje nove atraktivne lokacije namenjene gradnji – privlačenju stranih investitora”. Faktički, ovde je reč o prisajedinjenju 44 hektara zemljišta „Industrijskom parku Dobričevo“, čija bi granica na severozapadu, ako predlog dobije većinu na Skupštini opštine, bila državni put Ćuprija-Virine-Despotovac, a na severoistoku put koji od tzv. Despotovačkog druma vodi ka Ivankovacu i dalje ka Kovanici. Nezvanično saznajemo da je predmetno proširenje industrijskog parka zaparavo posledica želje jedne poznate firme iz automobilske industrije da napravi fabriku baš u tom delu Dobričeva.

Članovi Opštinskog veća bili su unisoni i kad su ostale tačke Dnevnog reda današnje sednice bile u pitanju. Tako je utvrđena i Odluka o otuđenju građevinskog zemljišta na k.p. br. 4503/17, K.O. Ćuprija-grad, koju takođe treba da „potvrde“ odbornici Skupština opštine Ćuprija. Zemljište površine 10 hiljada 463 metra kvadratna kupio je aranđelovački „Gerovit“, poslavši najbolju ponudu – nešto više od šest miliona i osam stotina hiljada dinara. Inače, „Gerovit“ iz Aranđelovca, čiji je vlasnik rođeni Ćupričanin, proizvodi folije, mreže za zasenjivanje i vreće za pakovanje za voćarstvo i povrtarstvo. Firma je počela sa radom pre tri godine i već sada je lider na domaćem tržištu, a za proizvode ove firme zainteresovani su brojni kupci van granica Srbije, pre svega oni iz Slovenije i Izraela.

„Zeleno svetlo“ izvršnog organa opštine Ćuprija dobio je i Nacrt odluke o izmenama i dopunama odluke o budžetu opštine Ćuprija za 2020. godinu. Kako je rekao predsednik opštine Ćuprija Ninoslav Erić, ujedno i predsedavajući Opštinskog veća, lokalni budžet je i dalje izrazito razvojan, izbalansiran i prilagođen opštim prilikama. Prema onome što je moglo da se čuje na sednici, nijedna ovde planirana kapitalna investicija u narednom periodu neće da trpi zbog posledica koje je na našu ali i celokupnu svetsku ekonomiju proizveo virus SARS-KoV-2. U prilog tome idu i vesti iz Beograda da će se uskoro ući u novu fazu izrade projektne dokumentacije koja je neophodna za realizaciju izgradnje novog drumskog mosta na Moravi.

Ovde treba reći da je danas u Opštinu Ćuprija stigla usmena potvrda kako je za energetsku rekonstrukciju Osnovne škole „Vuk Karadžić“ Ministarstvo rudarstva i energetike odobrilo sredstva u iznosu od čak 20 miliona dinara, što je, prema Erićevim rečima, najveća suma koju je ijedna lokalna samouprava dobila na konkursu za unapređenje energetske efikasnosti.

Inače, što se tiče ostalih tačaka dnevnog reda, pozitivno su ocenjeni izveštaji o radu Centra za socijalni rad „Ćuprija“, Ustanove za sport SC „Ada“, a većnici su danas utvrdili i Plan detaljne regulacije „Put Ćuprija–Jovac–Ostrikovac“.

Dodajmo i to da će već sutra biti održana sednica Skupštine opštine Ćuprija.