Отворена изложба слика Боже Илића

„Божа Илић је један од најзначајнијих српских сликара 20. века и слободно можемо да кажемо да он, по квалитету свог рада и уметничког изражаја, може да стане раме уз раме Коњовићем, Шумановићем, Надеждом Петровић, Пајом Јовановићем, Урошем Предићем, мада се Илић бавио другачијим стилом у сликарству, али је – због стицаја околности и политичких збивања у тадашњој Југославији – скрајнут после Резолуције ИБ“, рекао је синоћ директор Музеја „Хореум Марги – Равно“ Новак Новаковић отварајући још једну изложбу из серије „Великани српске уметности 20. века“, која се од 2015. године организује у оквиру 13. октобра – Дана општине Ћуприја.

Када се сагледају обе потпуно диференциране фазе стваралаштва Боже Илића – прва до 1950. године и она друга, до краја његовог живота – види се да се сликарство овог Топличанина одликује бурном емотивношћу и раскошним потезима, док се посредством својих слика, Илић представља „духом народног човека, неоптерећеног помодарством и улизивачким гестовима“, како то проницљиво примети историчар уметности Драган Поповић.

Изложба слика Боже Илића, кога су ликовни критичари још 1947. године прогласили за водећег представника социјалистичког реализма, биће изложена у Музеју „Хореум Марги – Равно“ две недеље, па ће то бити прилика да се љубитељи ликовне уметности из Поморавља упознају са делом овог великана српског сликарства, кога у завичајном Прокупљу – заједно са Драинцем – сврставају у највеће топличке уметнике.