Ознака: dan opstine cuprija

За празник Општине Ћуприја богат спортски и уметнички програм

Дан општине – 13. октобар, дан раније најавиће изложба „Знаменити Ћупричани“ и тиме практично отворити празничне свечаности. Биће то, како су представници локалне самоуправе и председник Спортског савеза Ћуприје данас најавили, спортски дан. Започеће га у 17 часова дефиле спортских клубова општине Ћуприје, наставити 78. пут најстарија улична трка у Европи, а завршити ревијална утакмица одбојкашица Ћуприје и Добоја.

Наредни дан, 13. октобар, по традицији почиње полагањем венаца на спомен обележја у граду. Након тога, на свечаној седници СО Ћуприја биће додељена признања најзаслужнијим појединцима и организацијама за допринос у развоју локалне самоуправе. Поподне, истог дана, у 17 часова, на градском тргу концерт ће одржати две градске музичке школе, којима ће се овај пут придружити и музичари пријатељског Котора. Коначно, Дан општине завршиће се великим концертом групе Црвена јабука и , опет, по традицији – великом ватрометом.

Субота је резервисана за дечији карневал, а празничне активности биће окончане сутрадан, 15 октобра, смотром фолклора на Градском тргу и отварањем изложбе слика Петра Лубарде, једног од великана српске ликовне уметности прошлог века.

 

СВЕЧАНА СЕДНИЦА СКУПШТИНЕ ОПШТИНЕ ЋУПРИЈА – ПОГЛЕД У БУДУЋНОСТ

Опредељење на убрзаном развоју привредних предуслова за нове инвестиције, пре свега кроз изградњу индустријских зона, нагласио је Ерић, дало је резултате. Ћуприја је првих девет месеци ове године завршила са спољнотрговинским суфицитом, остваривши укупан извоз од 14, 5 милиона евра, што је, према подацима Привредне коморе Србије, повећање за 60 одсто. Такве економске резултате понајвише дугујемо новим фабрикама које су никле у последње две године, подвукао је председник Скупштине општине Ћуприја.

Опширније ..

Великани српског сликарства: Слике Петра Добровића у Ћуприји

Поводом обележавања Дана општине Ћуприја, вечерас је у галерији Музеја „Хореум Марги – Равно” отворена изложба „Немир вегетације”, избор слика Петра Добровића похрањених у збирци Куће легата.

Из богатог уметничког опуса уметника,  како је истакао директор Куће легата Филип Брусић, на изложби је представљен медитерански и фрушкогорски циклус из његове фазе колористичког експресионизма. Изабрана дела настала између 1931. и 1940. године приказују важан аспект његовог сликарства, који га је дефинисао као једног од најистакнутијих стваралаца тога времена.

Петар Добровић је сликар чисте ликовне страсти, чија су инспирација били портрети, мртве природе, пејзажи. Његове слике пуне су живописних боја и верно нам преносе пределе, локално становништво и свакодневни живот. Јаким колоритом, смелим потезом, Добровић је увек инсистирао на нужности аутентичног у уметности, на спајању реализма и модернизма. Тражећи инспирацију у колоритним пределима и локалним становницима, у заносу је сликао инспирисан поднебљем у коме је боравио. Пејзажи осликани сложеним колористичким тензијама приказују рибарска села, Далмацију и фрушкогорски крајолик.

На његов велики значај на уметничкој сцени указује и отварање Галерије-легата Петра Добровића 1974. у Београду, о којој се од 2017. стара Кућа легата. Збирка коју је граду Београду поклонила уметникова породица – супруга Олга Добровић и син Ђорђе Добровић – броји укупно 1407 уметничких дела.

Додајмо да ће „Немир вегетације“ публика у Ћуприји бити у прилици да погледа до 24. октобра.

Програм обележавања Дана општине Ћуприја

Четвородневни програм којим ће ове године да буде обележен 13. октобар – Дан општине Ћуприја обилује бројним културним и спортским манифестацијама.

Тако ће већ у уторак, 11. октобра, у галерији Музеја “Хореум Марги – Равно” у 19 часова бити отворена изложба слика великана српске уметности Петра Добровића.

Наредног дана, 12. октобра, са почетком у 17 сати, улицама Ћуприје трчаће најбољи тркачи из Србије и региона на најстаријој уличној трци у Европи – 77. уличној трци “Меморијал Александар Аца Петровић”.

Централни део обележавања Дана општине припада свечаној седници Скупштине општине Ћуприја, која ће бити одржана у четвртак, 13. октобра, са почетком у 12 сати. Том приликом у сали школе „Душан Сковран“ биће додељен „Кључ града“, највеће признање које локална самоуправа додељује, а награде и захвалнице добиће и заслужни појединци и институције. Нешто раније истог дана, са почетком у 11 сати, биће одржана церемонија полагања венаца на Споменик ослободиоцима Ћуприје у Другом светском рату.

Део програма Дана општине и ове године биће намењен најмлађим Ћупричанима па ће за њих, такође у четвртак, 13. октобра, од 16 сати бити посвећено неколико манифестација – од дечијег карневала и представе, све до рођенданске торте и журке на Градском тргу, под условом да временске прилике то дозволе. Буде ли било потребе, највеселија журка биће приређена у Спортској хали „Ада“.

Тринаестог увече, са почетком у 20 сати, у сали Основне музичке школе “Душан Сковран” изванредни Ненад Јездић извешће монодраму “Књига о Милутину”, рађену према истоименој књизи Слободана Данка Поповића.

Централни дан обележавања 78 година слободе биће закључен на Градском тргу концертом групе С.А.Р.С. од 22 сата, а затим и поноћним ватрометом.

Програм овогодишњег обележавања Дана општине завршава се у петак, 14. октобра, концертом Камерног ансамбла “Серафим”, који чине дванаесторо Ћупричана, Параћинаца и Београђана, уметника на гудачким инструментима. Концерт ће бити одржан у Основној музичкој школи „Душан Сковран“, са почетком у 20 сати.

Кандидујте најбоље

Организациони одбор за обављање послова у вези са организовањем и обележавањем дана општине Ћуприја упутио је позив грађанима и институцијама општине Ћуприја да доставе иницијативе и предлоге о додељивању признања и награда појединцима или институцијама за најзначајнија достигнућа у областима друштвеног живота.

Инициjaтивe и прeдлoгe сa oбрaзложењем доставити Савету за кадровска и мандатна питања Скупштине општине Ћуприја писменим путем, преко писарнице Општинске управе општине Ћуприја, Улица 13. октобра бр. 7, уз попуњени образац (образац се налази на шалтеру бр. 1 писарнице), или електронским путем – попуњавањем онлајн форме преко званичног сајта Општине Ћуприја (банер у десном горњем делу насловне стране).

Рок за достављање предлога истиче у петак, 30.09.2022. године, у 12.00 часова

Предлози могу да се подносе за следећа признања и награде: Почасни грађанин општине Ћуприја, спомен плакете, захвалнице, као и за новчане награде

Признања и награде биће додељени на свечаној седници Скупштине општине Ћуприја, која ће бити одржана 13. октобра у оквиру Дана општине.