Почео је Раванелиус, фестивал музичке изузетности!

Изузетним наступом Симфонијског оркестра „Симфонијета“ и џез формације „Софија“ из Бугарске, вечерас је у Ћуприји почео Фестивал музичке изузетности „Раванелиус“. Како је отварајући фестивал рекао Владимир Васиљевић, заменик председника Општине Ћуприја, уложен је изузетно велики напор да се организује један овакав музички догађај пар екселанс, и додао:

„Испред локалне самоуправе и у своје лично име хтео бих да изразим огромно задовољство што Ћуприја има Школу за музичке таленте, која већ скоро пола века недри озбиљне уметнике како у Србији тако и у Европи, и не постоји ниједан од озбиљнијих гудача који није у једном тренутку прошао кроз нашу школу. Сви они, заједно са „Раванелиусом“, праве ово наше чедо, које бих волео да ми овде заједно – и они који нису тренутно са нама – негујемо, јер само са публиком и са нама фестивал ће трајати, без обзира на све недаће на које наилазимо“, истакао је Васиљевић, додавши како ће „Раванелиус“ идуће године бити „лакши и бољи“, пре свега зато што ове године концепт фестивала на отвореном, у предивном амбијенту Моравског парка, није могао да буде спроведен због временских (не)прилика.

У сличном тону публици се обратио и директор Фестивала музичке изузетности „Раванелиус“ Стефан Стаменковић, истичући како је овај тродневни музички догађај само логичан наставак здравог културног развоја који је почео са Школом за основно музичко образовање „Душан Сковран“, а потом и снажно утемељен свим оним што је продуковала и рефлектовала Школа за музичке таленте.

Један од оних који су своје уметничке путеве формирали у ћупријској Школи за музичке таленте је и ванредни професор ФМУ у Београду Драган Ђорђевић, иначе уметнички директор фестивала. Не желећи да дужи причом, сматрајући да је време за уметност, професор Ђорђевић је подвукао како смо дошли да “удахнемо музику“ и позвао публику да присуствује и осталим концертима.

Кад смо већ код програма овогодишњег „Раванелиуса“, прво вече фестивала закључује квартет „Хабанера“, док ће се током наредна два дана публици представити дувачки квинтет Београдске филхармоније (субота у 21 сат), а у недељу најбољи ученици Школе за музичке таленте (19 сати) и, за сам крај, маестро Стефан Миленковић и Камерата академика, професионални камерни оркестар Академије уметности у Новом Саду (21 сат).

Најмлађи посетиоци ће другог дана фестивала уживати у радионици израдe гудачких инструмената и дечијој опери „Снежана“, коју ће са почетком у 12 сати да изведе Удружење уметника „Високо Це“, а за професионалце и заинтересоване у области културе, у недељу ће у музеју, тачно у подне, да буде организована панел дискусија, коју ће да одрже Смиљка Исаковић, међу музичком критиком омиљена као ,,прва дама чембала’’ и Јасна Димитријевић, директорка Коларчеве задужбине.