Потписан уговор о превозу путника: Конзорцијум повезује сеоска насеља са Ћупријом

Дејан Шувајла, заступник конзорцијума који предводи Привредно друштво „Еуро-лин“ и Нинослав Ерић, председник Општине Ћуприја, потписали су данас Јавни уговор о поверавању обављања комуналне делатности градског и приградског превоза путника на територији општине Ћуприја. Како је председник Ерић истакао обраћајући се новинарима одмах после парафирања уговора, конзорцијум који чине параћински превозник и „Мото-боем транс“ из Неготина понудио је знатно нижу цену него „Кавим-Јединство“ из Врања, други учесник недавно окончаног концесионог надметања. Тако је конзорцијум послао понуду од 65 динара по пређеном километру, док је врањско „Кавим-Јединство“ цену пређеног километра изразило са 135 динара. Узевши у обзир да се ради о концесији која ће трајати пет година, и да ће Општина Ћуприја да плаћа 50 одсто од уговорене цене, Нинослав Ерић је рекао како су несумњиве уштеде које ће општина од овог посла да оствари, претварајући наратив у конкретне бројке.

– До сада је општина Ћуприја имала превоз ђака тако што су школе сваке године расписивале јавне набавке, и неки трошак на годишњем нивоу за општину Ћуприја је износио између 18 и 20 милиона динара. Овом концесијом ми ћемо у следећих пет година да имамо трошак општине од шест милиона динара, што значи да ћемо да направимо уштеду од 60 милиона динара. Поред те уштеде имаћемо и превоз ђака и превоз путника на територији општине Ћуприја. Овим, дакле, добијамо велике уштеде, које ћемо да усмеримо за субвенционисање одређених категорија становништва, а једна од њих коју ћемо већ на првој скупштини да субвенционишемо су одлични ђаци. Планирамо да сви одлични ђаци добију бесплатан превоз на територији општине. Такође планирамо да се свим житељима сеоских насеља наше општине, када иду у Дом здравља или Општу болницу на прегледе, омогући бесплатан превоз.

Ерић је даље подвукао да ће грађани од сада активно моћи да учествују у креирању реда вожње концесионара, па је први човек ћупријске локалне самоуправе искористио данашњу конференцију за новинаре да житеље општине Ћуприја позове на адекватан одазив у овој интеракцији.

– У наредних 15 дана примаћемо сугестије наших суграђана што се тиче реда вожње. Систем реда вожње сада је другачије него пре и ми смо тражили од свих јавних институција и предузећа да помере радно време на пола осам, како бисмо повезали ђаке и оне који иду на посао. Направили смо иницијални ред вожње који ће у наредних месец дана бити промењен. Дакле, примаћемо сугестије грађана у наредних 15 дана, и овом приликом позивам све житеље општине Ћуприја да дођу у Кабинет председника, како би дали своје предлоге у вези са редом вожње концесионара. Након тих 15 дана радићемо петнаестодневну евалуацију новог реда вожње и видећемо да ли постоји стварна потреба за тим предлозима, односно за тако формираним новим редом вожње.

Дејан Шувајла, заступник концесионара, такође је изразио задовољство закључењем овог правног посла, истакавши уверење да ће обе стране радити на задовољство крајњих корисника – грађана општине Ћуприја.

– Могу само да додам да смо ми као привредно друштво, које се бави превозом путника већ дуго година, задовољни што је Општина Ћуприја препознала значај сарадње са привредницима и привредним друштвима и да ћемо, а сигуран сам и Општина, учинити све да грађани општине Ћуприја добију услугу какву очекују, у складу са високим стандардима квалитета за ову врсту посла.

Додајмо и не мање битну чињеницу да је данас закљученим уговором предвиђено како ће сви аутобуси концесионара бити стари највише десет година и да ће бити брендирани, те да ће се тако, како је рекао председник Ерић, знати да су то аутобуси за градски и приградски превоз.