Potpisan ugovor o prevozu putnika: Konzorcijum povezuje seoska naselja sa Ćuprijom

Dejan Šuvajla, zastupnik konzorcijuma koji predvodi Privredno društvo „Euro-lin“ i Ninoslav Erić, predsednik Opštine Ćuprija, potpisali su danas Javni ugovor o poveravanju obavljanja komunalne delatnosti gradskog i prigradskog prevoza putnika na teritoriji opštine Ćuprija. Kako je predsednik Erić istakao obraćajući se novinarima odmah posle parafiranja ugovora, konzorcijum koji čine paraćinski prevoznik i „Moto-boem trans“ iz Negotina ponudio je znatno nižu cenu nego „Kavim-Jedinstvo“ iz Vranja, drugi učesnik nedavno okončanog koncesionog nadmetanja. Tako je konzorcijum poslao ponudu od 65 dinara po pređenom kilometru, dok je vranjsko „Kavim-Jedinstvo“ cenu pređenog kilometra izrazilo sa 135 dinara. Uzevši u obzir da se radi o koncesiji koja će trajati pet godina, i da će Opština Ćuprija da plaća 50 odsto od ugovorene cene, Ninoslav Erić je rekao kako su nesumnjive uštede koje će opština od ovog posla da ostvari, pretvarajući narativ u konkretne brojke.

– Do sada je opština Ćuprija imala prevoz đaka tako što su škole svake godine raspisivale javne nabavke, i neki trošak na godišnjem nivou za opštinu Ćuprija je iznosio između 18 i 20 miliona dinara. Ovom koncesijom mi ćemo u sledećih pet godina da imamo trošak opštine od šest miliona dinara, što znači da ćemo da napravimo uštedu od 60 miliona dinara. Pored te uštede imaćemo i prevoz đaka i prevoz putnika na teritoriji opštine Ćuprija. Ovim, dakle, dobijamo velike uštede, koje ćemo da usmerimo za subvencionisanje određenih kategorija stanovništva, a jedna od njih koju ćemo već na prvoj skupštini da subvencionišemo su odlični đaci. Planiramo da svi odlični đaci dobiju besplatan prevoz na teritoriji opštine. Takođe planiramo da se svim žiteljima seoskih naselja naše opštine, kada idu u Dom zdravlja ili Opštu bolnicu na preglede, omogući besplatan prevoz.

Erić je dalje podvukao da će građani od sada aktivno moći da učestvuju u kreiranju reda vožnje koncesionara, pa je prvi čovek ćuprijske lokalne samouprave iskoristio današnju konferenciju za novinare da žitelje opštine Ćuprija pozove na adekvatan odaziv u ovoj interakciji.

– U narednih 15 dana primaćemo sugestije naših sugrađana što se tiče reda vožnje. Sistem reda vožnje sada je drugačije nego pre i mi smo tražili od svih javnih institucija i preduzeća da pomere radno vreme na pola osam, kako bismo povezali đake i one koji idu na posao. Napravili smo inicijalni red vožnje koji će u narednih mesec dana biti promenjen. Dakle, primaćemo sugestije građana u narednih 15 dana, i ovom prilikom pozivam sve žitelje opštine Ćuprija da dođu u Kabinet predsednika, kako bi dali svoje predloge u vezi sa redom vožnje koncesionara. Nakon tih 15 dana radićemo petnaestodnevnu evaluaciju novog reda vožnje i videćemo da li postoji stvarna potreba za tim predlozima, odnosno za tako formiranim novim redom vožnje.

Dejan Šuvajla, zastupnik koncesionara, takođe je izrazio zadovoljstvo zaključenjem ovog pravnog posla, istakavši uverenje da će obe strane raditi na zadovoljstvo krajnjih korisnika – građana opštine Ćuprija.

– Mogu samo da dodam da smo mi kao privredno društvo, koje se bavi prevozom putnika već dugo godina, zadovoljni što je Opština Ćuprija prepoznala značaj saradnje sa privrednicima i privrednim društvima i da ćemo, a siguran sam i Opština, učiniti sve da građani opštine Ćuprija dobiju uslugu kakvu očekuju, u skladu sa visokim standardima kvaliteta za ovu vrstu posla.

Dodajmo i ne manje bitnu činjenicu da je danas zaključenim ugovorom predviđeno kako će svi autobusi koncesionara biti stari najviše deset godina i da će biti brendirani, te da će se tako, kako je rekao predsednik Erić, znati da su to autobusi za gradski i prigradski prevoz.