“РТС предавачи” из ћупријске најстарије школе – од чика Ђурине поезије до интернета и телевизије

Ко год да прође централном улицом Ћуприје, не може да се отме утиску који на њега оставља прелепо здање Основне школе „Ђура Јакшић“. Овај школски објекат, наменски саграђен крајем 19. века (1889/1890), данас представља културно-историјски споменик под заштитом државе.

Ипак, неупитну вредност и дугачку историју коју баштини Основна школа „Ђура Јакшић“, Ћупричани могу да захвале плејади ђака који су кроз свој живот исписивали историју наших држава, али – можда и првенствено – просветним радницима који су и те ђаке учили животним вредностима и усађивали им темељна знања.

Тако се и данас у овој институцији јавља једна вредна генерација учитеља и наставника – међу којима, наравно, има и професора – чији су васпитно-образовни домети, показаће се, подигнути на виши ниво. Они, у складу са савременим трендовима, користе технолошка достигнућа, и њихова предавања данас могу да прате ђаци из целе Србије. Они су „пробили“ просторну ограниченост учионица, а широм Србије популарно их зову „РТС предавачи“.

Има их седморо из школе „Ђура Јакшић“, за сада, и то су: Предраг Милеуснић, физика; Марија Мијајловић Јовановић, српски језик и књижевност; Дубравка Антић и Данијела Живановић, енглески језик; Александар Радић, математика; Вера Џелатовић, учитељица са припремљеним часом на тему природа и друштво, а обрадом теме из исте области, до наставе на даљину и програма РТС, дошла је и њена колегиница Славица Димитријевић.

Већина ових предавања емитована је од 7. до 17. децембра на платформи РТС планета. Ипак, ти ће часови остати једна врста трајне вредности, јер припадају бази примера добре праксе, па ће предавања моћи да се користе у систему образовања Републике Србије и после времена које нам добрано диктира пандемија изазвана вирусом SARS CoV-2.

Предраг Милеуснић, Марија Мијајловић Јовановић, Дубравка Антић, Данијела Живановић, Александар Радић, Вера Џелатовић и Славица Димитријевић, подвлачимо, добровољно су се јавили да буду међу учитаљима и наставницима који припремају и реализују наставу на даљину, и не би било на одмет да и старији науче нешто од ових седморо људи: здраво је да се уради нешто корисно за заједницу; боље ћете се осећати.

Све честитке упућујемо просветним радницима из Основне школе „Ђура Јакшић“, и овој седморки али и њиховим колегама који су им се нашли у помоћи у овом важном послу.

П.С. Ево и колажне слике просветних радника из О.Ш. „Ђура Јакшић“ који обављају наставу на даљину путем програма РТС:

https://www.facebook.com/DjuraJaksicCuprija035/photos/1499102970289014