Усвојен План детаљне регулације за „Индустријски парк Добричево“ – „зелено светло“ за индустријску производњу на 500 хектара

– У протеклој години смо радили на изради Плана детаљне регулације за „Индустријски парк Добричево“ и то ствара услове за развој не само Ћуприје већ и целог Поморавског округа, јер ћемо имати највећу индустријску зону у централном делу Србије, и то на самом Коридору 10. На овом пројекту заједно смо радили са Владом Републике Србије, а још пре пар година, после презентовања прве 3Д анимације Влади и Кабинету председника Александра Вучића, добили смо од њих апсолутну подршку да наставимо да радимо на овом индустријском парку: прво да радимо на изради плана детаљне регулације а касније и на пројектовању за комунално и инфраструктурно опремање. Ово је велики корак, осим што ћемо да упослимо наше Ћупричане, упослићемо и Параћинце и Јагодинце, можда и људе из Баточине, Лапова, Велике Плане, доле до Алексинца, можда чак и људе из Крагујевца и Крушевца – рекао је медијима Нинослав Ерић, председник Општине Ћуприја, говорећи о значају Плана детаљне регулације за „Индустријски парк Добричево“, документа који је данас усвојен на 34. редовној седници Скупштине општине Ћуприја.

Председник Ерић притом је нагласио како је „наша мисија да повећамо број становника Ћуприје, а да би повећали број становника – морамо да имамо једну овакву индустријску зону“, која би, подвукао је Ерић, позитивно утицала на још већи раст буџета општине Ћуприја.

– Ми смо већ превазишли ниво буџета за прошлу годину, што значи да ћемо 2019. године да пребацимо 900 милиона динара због повећаних прихода од пореза на имовину и повећаних прихода од пореза на зараде, а мислим да ћемо са овим индустријским парком и са потенцијалима које ће Ћуприја да нуди, добити, надам се, велике и значајне инвеститоре. Када будемо нудили ову зону, нудићемо је управо великим инвеститорима, с тим што ћемо да оставимо стару индустријску зону, да је даље развијамо и да је нудимо мањим инвеститорима, онима који би да упосле до 100 радника.

Нинослав Ерић је истакао да ће у, како ју је колоквијално назвао, старој индустријској зони своје место наћи и сви потенцијални ћупријски инвеститори, једнако важни локалној самоуправи, успут конкретно откривши име инвеститора који је тренутно заинтересован да у зони „Минел“ отвори своје индустријско постројење.

– Завршава се изградња фабрике ФЕКА, а у преговорима смо са кинеским инвеститорима који у старој индустријској зони желе да направе индустријски парк, поред једног мини парка који већ постоји у халама некадашње штампарије „Младост“. Тај кинески инвеститор је „Блу скај“, с којим смо још пре годину и нешто почели разговоре у вези са изградњом кинеског индустријског парка. Сада смо интензивирали преговоре са њима јер су завршене промене у власничкој структури „Блу скаја“.

Иначе, први човек ћупријске локалне самоуправе рекао је како је предметним планом детаљне регулације остављена могућност да у појасу поред самог ауто-пута буде трговинска и зона за забаву, а да ће на осталих 500 хектара да буду искључиво производни погони, за шта је и добијена сагласност Кабинета премијерке Ане Брнабић.