Usvojen Plan detaljne regulacije za „Industrijski park Dobričevo“ – „zeleno svetlo“ za industrijsku proizvodnju na 500 hektara

– U protekloj godini smo radili na izradi Plana detaljne regulacije za „Industrijski park Dobričevo“ i to stvara uslove za razvoj ne samo Ćuprije već i celog Pomoravskog okruga, jer ćemo imati najveću industrijsku zonu u centralnom delu Srbije, i to na samom Koridoru 10. Na ovom projektu zajedno smo radili sa Vladom Republike Srbije, a još pre par godina, posle prezentovanja prve 3D animacije Vladi i Kabinetu predsednika Aleksandra Vučića, dobili smo od njih apsolutnu podršku da nastavimo da radimo na ovom industrijskom parku: prvo da radimo na izradi plana detaljne regulacije a kasnije i na projektovanju za komunalno i infrastrukturno opremanje. Ovo je veliki korak, osim što ćemo da uposlimo naše Ćupričane, uposlićemo i Paraćince i Jagodince, možda i ljude iz Batočine, Lapova, Velike Plane, dole do Aleksinca, možda čak i ljude iz Kragujevca i Kruševca – rekao je medijima Ninoslav Erić, predsednik Opštine Ćuprija, govoreći o značaju Plana detaljne regulacije za „Industrijski park Dobričevo“, dokumenta koji je danas usvojen na 34. redovnoj sednici Skupštine opštine Ćuprija.

Predsednik Erić pritom je naglasio kako je „naša misija da povećamo broj stanovnika Ćuprije, a da bi povećali broj stanovnika – moramo da imamo jednu ovakvu industrijsku zonu“, koja bi, podvukao je Erić, pozitivno uticala na još veći rast budžeta opštine Ćuprija.

– Mi smo već prevazišli nivo budžeta za prošlu godinu, što znači da ćemo 2019. godine da prebacimo 900 miliona dinara zbog povećanih prihoda od poreza na imovinu i povećanih prihoda od poreza na zarade, a mislim da ćemo sa ovim industrijskim parkom i sa potencijalima koje će Ćuprija da nudi, dobiti, nadam se, velike i značajne investitore. Kada budemo nudili ovu zonu, nudićemo je upravo velikim investitorima, s tim što ćemo da ostavimo staru industrijsku zonu, da je dalje razvijamo i da je nudimo manjim investitorima, onima koji bi da uposle do 100 radnika.

Ninoslav Erić je istakao da će u, kako ju je kolokvijalno nazvao, staroj industrijskoj zoni svoje mesto naći i svi potencijalni ćuprijski investitori, jednako važni lokalnoj samoupravi, usput konkretno otkrivši ime investitora koji je trenutno zainteresovan da u zoni „Minel“ otvori svoje industrijsko postrojenje.

– Završava se izgradnja fabrike FEKA, a u pregovorima smo sa kineskim investitorima koji u staroj industrijskoj zoni žele da naprave industrijski park, pored jednog mini parka koji već postoji u halama nekadašnje štamparije „Mladost“. Taj kineski investitor je „Blu skaj“, s kojim smo još pre godinu i nešto počeli razgovore u vezi sa izgradnjom kineskog industrijskog parka. Sada smo intenzivirali pregovore sa njima jer su završene promene u vlasničkoj strukturi „Blu skaja“.

Inače, prvi čovek ćuprijske lokalne samouprave rekao je kako je predmetnim planom detaljne regulacije ostavljena mogućnost da u pojasu pored samog auto-puta bude trgovinska i zona za zabavu, a da će na ostalih 500 hektara da budu isključivo proizvodni pogoni, za šta je i dobijena saglasnost Kabineta premijerke Ane Brnabić.