Увођење Географско информационог система – залог за ефикасно и транспарентно управљањe јавном имовином

– На овом пројекту стекли смо нека нова знања и нова искуства из области упраљања јавном својином. Такође, створили смо основу за успостављање Географског информационог система на територији општине Ћуприја. Надам се да ћемо и у будућности да имамо довољан број оваквих пројеката и да ћемо те пројекте да спроведемо успешно као што смо то урадили и са овим – рекао је данас на конференцији за штампу Јовица Антић, председник Општине Ћуприја, поводом завршетка пројекта „Ефикасно и ефективно управљање имовином у Нишу и Ћуприји кроз увођење Географско информационог система“.

Председник Антић, говорећи о овом пројекту чији је циљ повећање ефикасности и транспарентности јавне управе кроз унапређење управљања имовином, посебно се захвалио Граду Нишу што је одабрао Ћуприју као партнера и изразио понос ефикасним и ефективним радом свих запослених у ћупријској Општинској управи који су у протеклих 18 месеци радили на увођењу Географског информационог система.

Светлана Костић, координаторка пројекта „Ефикасно и ефективно управљање имовином у Нишу и Ћуприји кроз увођење Географско информационог система“ испред Општине Ћуприја, констатовала је данас како се налазимо „на крају самог пројекта, који треба у потпуности да завршимо наредног месеца“,  истакавши у обраћању новинарима и следеће:

– Пројектом је Општина Ћуприја већ успела да озакони тринаест објеката који су одабрани по приоритету. Овај пројекат ЕУ износио је 220.700 евра и, осим озакоњења објеката, он је као главни циљ имао увођење Географског информационог система. На сајту општине Ћуприја кликом на линк од сада можете да добијете један добар картографски приказ, на коме су тачно обележени сви објекти, односно непокретности у јавној својини, а једноставним кликом на одређени објекат, добићете детаљније информације о њему. Ово је посебно важно за наше грађане, за запослене у јавним и другим институцијама, али и за потенцијалне инвеститоре, који на овај начин могу да дођу до потребних информација о браунфилд и гринфилд локацијама на територији општине Ћуприја.

Светлана Костић је такође изразила захвалност нишкој локалној самоуправи и подвукла чињеницу да су Општина Ћуприја и Град Ниш потписали Меморандум о разумевању, што је корак више у успостављању сарадње на неким новим пројектима. Костић је додала да је Општина Ћуприја потписала и споразуме о сарадњи на унапређењу ГИС са неколико институција и предузећа из наше општине, као што је ЈКП „Равно 2014“, а то ће, како је рекла, свакако помоћи у ефикаснијем управљању јавном имовином.

На данашњој конференцији за новинаре чуло се још како је Општина Ћуприја формирала један регистар свих до сада пописаних објеката који се налазе у јавној својини, што је, осим транспарентности, „донело и повећање вредности самих тих објеката“.

Пројекат „Ефикасно и ефективно управљање имовином у Нишу и Ћуприји кроз увођење ГИС-а“ реализује се у оквиру Програма Exchange5, који финансира Европска унија из алокације за ИПА 2014, а спроводи Министарство државне управе и локалне самоуправе у сарадњи са Сталном конференцијом градова и општина, као имплементационим партнером. Тело за уговарање свих пројеката грант шеме је Министарство финансија, односно Сектор за уговарање и финансирање програма из средстава Европске уније.

Важно! Линк за картографски приказ и преглед евиденције непокретности у јавној својини Општине Ћуприја, налази се овде: https://gis.ni.rs/portal/apps/sites/#/javna-imovina-cuprija