ПРАВИЛНИК о производњи и промету малих количина хране биљног порекла, подручју за обављање тих делатности, као и искључењу, прилагођавању или одступању од захтева хигијене хране

РЕПУБЛИКА СРБИЈА
ОПШТИНА ЋУПРИЈА
ОПШТИНСКА УПРАВА
Одељење за друштвене делатности, привреду
и локални економски развој
Група за привреду и пољопривреду
Бр: сл./2020-06
28.02.2020. год.
Ћ У П Р И Ј А

О Б А В Е Ш Т Е Њ Е

ПРАВИЛНИК
о производњи и промету малих количина хране биљног порекла, подручју за обављање тих делатности, као и искључењу, прилагођавању или одступању од захтева хигијене хране

Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде донело је Правилник о производњи и промету малих количина хране биљног порекла, подручју за обављање тих делатности, као и искључењу, прилагођавању или одступању од захтева хигијене хране („Службени гласник РС“, број 13 од 14. фебруара 2020).
Овим правилником ближе се прописују услови за стављање у промет малих количина хране, које се количине хране сматрају малим количинама, врста хране, место, односно подручје на коме мале количине хране могу да се ставе у промет, образац потврде и садржину евиденције, као и искључења, прилагођавања или одступања од захтева о хигијени хране која се односе на објекте: у којима се производе мале количине хране; у којима се примењују традиционалне методе у одређеним фазама производње, прераде и промета хране; у којима се послује храном са традиционалним карактеристикама, као и у објектима који се налазе у подручјима у којима постоје посебна географска ограничења.
Одредбе овог правилника не односе се на примарну производњу хране за употребу у сопственом домаћинству, као и на припрему, руковање или складиштење хране за конзумирање у сопственом домаћинству.
Мале количине хране јесу количине које субјект у пословању храном (правно или физичко лице, односно предузетник, одговоран за испуњење законских услова за пословање храном којом управља), у складу са овим правилником, може да стави у промет.
Храна са традиционалним карактеристикама јесте храна која је историјски препозната као традиционални производ или произведена према техничким спецификацијама на традиционалан начин или према традиционалним методама производње, или заштићена као традиционална храна у складу са прописом којим се уређује заштита географског порекла пољопривредних и прехрамбених производа.
Мале количине хране се могу производити на газдинству и у објекту малог капацитета и стављати у промет, и то: брашно, хлеб, пецива, остали пекарски производи и фини пекарски производи, тестенине, воћни сокови, нектари и сродни производи, производи од термички обрађеног воћа, сушено и кандирано воће, производи од термички обрађеног поврћа, сушено поврће, сушено ароматично и зачинско биље, биолошки конзервисано поврће, маринирано поврће, сушене, односно мариниране печурке, хладно цеђена биљна уља, остали биљни напици, намази биљног порекла, остали термички обрађени биљни производи и остали биљни производи.
Објекат малог капацитета јесте објекат у којем најмање 50% хране која се производи и прерађује потиче са сопственог газдинства
Субјект у пословању храном у објектима за производњу и промет хране треба да има број просторија, потребан простор и услове хигијене који морају да одговарају количини и врсти производа, као и начину организовања и обављања делатности.
Субјекту у пословању храном који примењује традиционалне методе и послује са производима са традиционалним карактеристикама дозвољена су искључења, прилагођавања или одступања која се односе на изградњу, уређење и опремање објекта у пословању храном у складу са законом и овим правилником.
Субјект у пословању храном на месту продаје треба да има видно истакнуте основне податке о производњи хране биљног порекла на газдинству, односно основне податке о производњи хране биљног порекла у објекту малог капацитета, као и копију потврде о упису у Централни регистар објеката.

За ближе информације обратити се Групи за привреду и пољопривреду Одељења за привреду, друштвене делатности и локални економски развој општине Ћуприја, канцеларија бр. 26 или на телефон 035/8150926.

Правилник