PRAVILNIK o proizvodnji i prometu malih količina hrane biljnog porekla, području za obavljanje tih delatnosti, kao i isključenju, prilagođavanju ili odstupanju od zahteva higijene hrane

REPUBLIKA SRBIJA
OPŠTINA ĆUPRIJA
OPŠTINSKA UPRAVA
Odeljenje za društvene delatnosti, privredu
i lokalni ekonomski razvoj
Grupa za privredu i poljoprivredu
Br: sl./2020-06
28.02.2020. god.
Ć U P R I J A

O B A V E Š T E NJ E

PRAVILNIK
o proizvodnji i prometu malih količina hrane biljnog porekla, području za obavljanje tih delatnosti, kao i isključenju, prilagođavanju ili odstupanju od zahteva higijene hrane

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede donelo je Pravilnik o proizvodnji i prometu malih količina hrane biljnog porekla, području za obavljanje tih delatnosti, kao i isključenju, prilagođavanju ili odstupanju od zahteva higijene hrane („Službeni glasnik RS“, broj 13 od 14. februara 2020).
Ovim pravilnikom bliže se propisuju uslovi za stavljanje u promet malih količina hrane, koje se količine hrane smatraju malim količinama, vrsta hrane, mesto, odnosno područje na kome male količine hrane mogu da se stave u promet, obrazac potvrde i sadržinu evidencije, kao i isključenja, prilagođavanja ili odstupanja od zahteva o higijeni hrane koja se odnose na objekte: u kojima se proizvode male količine hrane; u kojima se primenjuju tradicionalne metode u određenim fazama proizvodnje, prerade i prometa hrane; u kojima se posluje hranom sa tradicionalnim karakteristikama, kao i u objektima koji se nalaze u područjima u kojima postoje posebna geografska ograničenja.
Odredbe ovog pravilnika ne odnose se na primarnu proizvodnju hrane za upotrebu u sopstvenom domaćinstvu, kao i na pripremu, rukovanje ili skladištenje hrane za konzumiranje u sopstvenom domaćinstvu.
Male količine hrane jesu količine koje subjekt u poslovanju hranom (pravno ili fizičko lice, odnosno preduzetnik, odgovoran za ispunjenje zakonskih uslova za poslovanje hranom kojom upravlja), u skladu sa ovim pravilnikom, može da stavi u promet.
Hrana sa tradicionalnim karakteristikama jeste hrana koja je istorijski prepoznata kao tradicionalni proizvod ili proizvedena prema tehničkim specifikacijama na tradicionalan način ili prema tradicionalnim metodama proizvodnje, ili zaštićena kao tradicionalna hrana u skladu sa propisom kojim se uređuje zaštita geografskog porekla poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda.
Male količine hrane se mogu proizvoditi na gazdinstvu i u objektu malog kapaciteta i stavljati u promet, i to: brašno, hleb, peciva, ostali pekarski proizvodi i fini pekarski proizvodi, testenine, voćni sokovi, nektari i srodni proizvodi, proizvodi od termički obrađenog voća, sušeno i kandirano voće, proizvodi od termički obrađenog povrća, sušeno povrće, sušeno aromatično i začinsko bilje, biološki konzervisano povrće, marinirano povrće, sušene, odnosno marinirane pečurke, hladno ceđena biljna ulja, ostali biljni napici, namazi biljnog porekla, ostali termički obrađeni biljni proizvodi i ostali biljni proizvodi.
Objekat malog kapaciteta jeste objekat u kojem najmanje 50% hrane koja se proizvodi i prerađuje potiče sa sopstvenog gazdinstva
Subjekt u poslovanju hranom u objektima za proizvodnju i promet hrane treba da ima broj prostorija, potreban prostor i uslove higijene koji moraju da odgovaraju količini i vrsti proizvoda, kao i načinu organizovanja i obavljanja delatnosti.
Subjektu u poslovanju hranom koji primenjuje tradicionalne metode i posluje sa proizvodima sa tradicionalnim karakteristikama dozvoljena su isključenja, prilagođavanja ili odstupanja koja se odnose na izgradnju, uređenje i opremanje objekta u poslovanju hranom u skladu sa zakonom i ovim pravilnikom.
Subjekt u poslovanju hranom na mestu prodaje treba da ima vidno istaknute osnovne podatke o proizvodnji hrane biljnog porekla na gazdinstvu, odnosno osnovne podatke o proizvodnji hrane biljnog porekla u objektu malog kapaciteta, kao i kopiju potvrde o upisu u Centralni registar objekata.

Za bliže informacije obratiti se Grupi za privredu i poljoprivredu Odeljenja za privredu, društvene delatnosti i lokalni ekonomski razvoj opštine Ćuprija, kancelarija br. 26 ili na telefon 035/8150926.

Pravilnik