Sticanje statusa energetski ugroženog kupca

Novom Uredbom o energetski ugroženom kupcu („Sl.glasnik RS“ br.137/2022) koja je stupila na pravnu snagu 17.decembra propisani su kriterijumi koje građani odnosno domaćinstva, moraju da ispune da bi imali pravo da plaćaju niže račune za struju, ali i za daljinsko grejanje.

Kada je kriterijum za sticanje statusa energetski ugroženog kupca materijalni položaj, tačno je propisao koliko mogu da iznose maksimalni mesečni prihodi, ali i površina stana odnosno kuće u kojoj kupac živi. Kriterijum o površini kuće neće se uzimati u obzir za seoska domaćinstva.

Status energetski ugroženog kupca mogu da dobiju i građani koji imaju ostvareno pravo na socijalnu pomoć ili dečiji dodatak ili uvećani dodatak za pomoć i negu drugog lica, kaoi građani kojima je zbog zdravstvenog stanja neophodno svakodnevno korišćenje aparata ili uređaja na struju. Osim prava na umanjenje mesečnih obaveza plaćanja električne energije, prvi put je omogućeno i umanjenje računa za toplotnu energiju i to od 40% do 60% računa, u zavisnosti od broja članova domaćinstva.

Zahtev za sticanje statusa energetski ugroženog kupca po bilo kom od navedenih osnova podnosi domaćinstvo na Obrascu ZEUK1 i i Obrascu ZEUK2 Odeljenju ta društvene delatnosti, privredu i lokalni ekonomski razvoj – Grupa za društvene delatnosti Opštinske uprave opštine Ćuprija, ul.13.oktobar br.7. Obrascu su objavljeni na internet stranici Ministarstva nadležnog za poslove energetike i internet stranici jedinice lokalne samouoprave.

Za sve dodatne informacije građani se mogu obratiti Grupi za društvene delatnosti Opštinske uprave opštine Ćuprija na broj telefona 8470-447.

Obrazac ZEUK1
Obrazac ZEUK1