ĆUPRIJA OBELEŽILA SVOJ PRAZNIK

Svečanu sednicu Skupštine opštine Ćuprija, posvećenu 13. oktobru , danu opštine otvorio je, pozdravljajući  goste i čestitajući svojim sugrađanima praznik  Ninoslav Erić, predsednik gradske skupštine. U svom obraćanju Erić je sumirao proteklih jedanaest godina i značajne investicije koje su menjale lice grada. Izgradnja atletskog stadiona, bazena,rekonstruisane ulice, lokalni putevi , trotoari i gradski trgovi, energetski prilagođene i osasvremenjene škole i vrtići i pre svega, dve industrijske zone kao kapitalne investicije i preduslov daljeg razvoja Ćuprije . I pored toga, podvukao je Ninoslav Erić, on lično, kao predsednik  skupštine grada i stranke koja proteklu deceniju ima poverenje građana nije u potpunosti zadovoljan urađenim, jer nezadovoljstvo stvara motiv da se radi još bolje. A to bolje i više u narednom periodu je kompletna rekonstrukcija vodovodne mreže , proširenje smeštajnih kapaciteta u vrtićima, rekonstrukcija gradske bolnice, osnovne škole „13 oktobar“. Podvlačeći veliku razumevanje i pomoć predsednika države, republičke vlade Erić je apostrofirao ministarstvo za javna ulaganja uz čiju će pomoć biti završene neke od najznačajnijih investicija u gradu. Jelena Đulinac se u svom izlaganju osvrnula na još jednu prepoznatljivost Ćuprije,a to je obrazovanje. Ističući da je uz muziku, sport i zdravstvo Ćuprija već sada i grad  obrazovanja i da će u narednom periodu ulaganja u obrazovne sadržaje i infrastrukturu biti još značajnija predsednica opštine Ćuprija je podsetila na priznanja ćuprijskih učenika sa državnih i međunarodnih priznanja. Baš ta  deca, ta budućnost grada su naša najveća motivacija da svi mi koji volimo Ćupriju i ove naše dve reke za nju uradimo sve što najbolje možemo, zaključila je Đulinac.

Svečana, praznična skupštinska sednica je i prilika za uručivanje priznanja najzaslužnijima ,a zvanje počasnog građanina Ćuprije ove godine dodeljeno je Darku Glišiću, ministru za javna ulaganja u Vladi republike Srbije.Priznanje mu je uručio Ninoslav Erić naglašavajući lično zadovoljstvo što najveće gradsko priznanje ide u ruke čoveka koji je svojim angažovanjem odavno potvrdio da je veliki prijatelj Ćuprije. Gradska plaketa je posthumno dodeljena Vladanu Cvtekoviću-Ficku za doprinos u razvoju amaterskog pozorišta, a zahvalnice Jeleni Kačavendi, profesoru solo pevanja za afirmaciju muzičke umetnosti i najmlađem  ovogodišnjem dobitniku  priznanja, Petri Branković, učenici osnovne škole „13 oktobar“ za postignute rezultate u likovnom stvaralaštvu. Učenici generacija ćuprijskih osnovnih i srednjih škola nagrađeni su lap topovima, a strelci protivgradne zaštite novčanim nagradama. U ime nagrađenih zahvalio se Darko Glišić naglasivši da je Ćuprija dobila jednog još stanovnika, a on sa zadovoljstvom prihvatio i priznanje i odgovornost da o, sada,  svojoj Ćupriji brine još više.

Dan opštine  po tradiciji je  i vreme za ulične trke  koje je ove godine obeležio Aldin Ćatović, atletičar Novog Pazara, najmlađi pobednik u 79 godina trajanja trka ulicama Ćuprije. Posebno valja istaći izuzetnu likovnu izložbu spomen zbirke Miodraga Markovića u gradskom muzeju, na kojoj se mogu videti dela nekih od najznačajnjih imena srpskog slikarstva 20. veka. Za najmlađe je organizovana žurka na gradskom trgu, a za one starije na istom mestu koncert grupe Galija. Praznični dani završavaju se 14 oktobra izložbom  posvećenom  Francu Kafki a, koju u saradnji sa Češkim centrom i institutom Gete organizuje Ustanova kulture.