Почела вакцинација против сезонског грипа

Уз имунизацију против коронавируса, у ћупријском Дому здравља почела је и вакцинација против сезонског грипа. За само два дана вакцину против сезонског грипа примило је око 50 грађана, а према речима лекара, последње препоруке су да се вакцине против грипа и Covida-19 могу примити истог дана у различите руке. Заштита од вируса грипа је и у овој сезони од великог значаја, с обзиром на компликације које се могу јавити ако се удружено јаве вирус грипа и Covida-19, истичу лекари, а преноси ТВ „Поморавље“.

Вакцину против сезонског грипа обавезно треба да приме хронични болесници, особе старије од 65 година, труднице и здравствени радници. По епидемиолошким индикацијама вакцина се спроводи код лица смештених и запослених у геронтолошким центрима и социјално-здравственим установама.

Најбоље је вакцинисати се против грипа око месец дана пре него што се вирус уобичајено појављује у циркулацији. Сезонски грип се најчешће открива у децембру или јануару, а своју максималну активност испољава у фебруару или марту. Најоптималнији период када треба да се вакцинишемо је октобар, новембар и прва половина децембра, кажу српски епидемиолози.

Завод за јавно здравље у Ћуприји добио је 9 700 доза вакцина против сезонског грипа за шест локалних самоуправа Поморавског округа а од тог броја за Дом здравља у Ћуприји одређено је 1 250 вакцина.

Вакцину против сезонског грипа грађани у Ћуприји могу примати сваког радног дана и суботом, у времену од 8 до 14 сати, у просторијама Дома здравља.