"Matićev šal" Aleksandri Batinić

Književnu nagradu „Matićev šal“ za najbolju prvu zbirku pesama pesnika iz Srbije starih do 27 godina, ove godine osvojila je Aleksandra Batinić iz Smederevske Palanke, studentkinja Filološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu. Mlada pesnikinja prestižnu nagradu osvojila je za zbirku pesama „Antikitera“, u izdanju „Brankovog kola“ iz Sremskih Karlovaca.

Otvoreni 38. „Matićevi dani“

– Ima tome 29 godina kako sam se prvi put obreo u Ćupriji. Došao sam s knjižicom pesama u džepu iznad srca. Knjiga je imala buntovni, mladalački naslov „Crvene brigade“, što je bila moja interpretacija Eliotovog aksioma koji ceni da je poezija nasilje nad jezikom. I može se reći da je to plemenito nasilje – rekao je, pored ostalog direktor Narodne biblioteke Srbije i prvi dobitnik „Matićevog šala“ Laslo Blašković, koji je u galeriji Ustanove kulture u Ćupriji danas otvorio 38. „Matićeve dane“.

Inovativnom tehnologijom u prošlost: aplikacijom kroz antički „Horeum Margi“

Realizacija projekta digitalizacije kulturnog nasleđa rimskog grada Horeum Margi pod nazivom „Izložba proširene stvarnosti antičkog grada Horeum Margi“ počela je danas sastankom dveju delegacija – nosioca projekta Opštine Ćuprija i partnerske organizacije Regionalne agencije za ekonomski razvoj Šumadije i Pomoravlja. Donator projekta je Republika Srbija, Kabinet ministra bez portfelja zaduženog za inovacije i tehnološki razvoj, dok je rok za završetak projekta vrednog 1.368.750 dinara poslednji dan ove godine.

Početkom septembra kreće rekonstrukcija otvorenih terena Sokolskog doma

Ideja stara gotovo tri godine – da se tartanom i teniskom podlogom pokriju otvoreni tereni Sokolskog doma u Ćupriji – u naredne dve nedelje trebalo bi da uđe u fazu realizacije. Kako je članove Opštinskog veća danas obavestio Ivan Aleksić, direktor Ustanove za sport SC „Ada“, „prošao je tender za projekat Evropske unije kojim je obuhvaćeno 26 lokalnih samouprava“. Štaviše, direktor Aleksić se već sastao sa izvođačima radova na otvorenim terenima ćuprijskog Sokolskog doma.

Obeležena 214.godišnjica Boja na Ivankovcu

U nedelju 18. jula, na spomen kompleksu „Šančevi kod Ivankovca“ obeležena je 214. godišnjica slavne bitke i prve pobede Karađorđeve ustaničke vojske nad regularnim turskim jedinicama. Na spomen obeležje koje je započelo opelom Ivankovačkim junacima vence su položile delegacije Vlade Republike Srbije, Opštine Ćuprija, Vojske Srbije i Udruženja oslobodilačkih ratova Srbije.
O značaju Ivankovačke bitke na širenje Prvog srpskog ustanka, ali i na sveukupan razvoj srpske državnosti govorili su Zoran Antić,državni sekretar Ministarstva za rad, boračka i socijalna pitanja i Ilija Paunović, zamenik predsednika opštine Ćuprija.

Vesti