Česi u Ćupriji

Malo je primera u novijoj  istoriji, čak ne samo Srbije, da je jedna nevelika kolonija stranaca imala presudan uticaj na ukupan razvoj jedne srpske varoši. Baš takav uticaj će od prve decenije prošlog veka imati, u prvo vreme tek nekoliko desetina Čeha, na korenite društvene promene u Ćupriji. U mnogim segmentima još uvek na turskom nasleđu, Ćuprija će u samo nekoliko decenija posle Prvog svetskog rata zahvaljujući Česima ostvariti intezivan preobražaj. I to ne samo privredni, mada je fabrika šećera bila okosnica ukupnog razvoja, već i kulturni, urbanistički, socijalni.

Na vek i nešto malo više od dolaska Čeha u Ćupriju podsetio je Stefan Stamenković, direktor Ustanove kulture, postavkom u Moravskom parku i sjajnom monografijom. I jedno i drugo nazvani su „Česi u Ćupriji“ i oba, fotografijama i faktografijom, govore o nasleđu Čeha u gradu na Moravi. Otvarajući izložbu Stamenković, po struci istoričar, podsetio je na neke detalje onoga što su Česi doneli, ugradili i ostavili Ćupriji. Recimo da je tridesetih godina prošlog veka fabrika šećera u vreme kampanje zapošljavala po 2000 radnika, a to je bilo otprilike četvrtina ukupnog broja stanovnika. Da su Česi zaslužni za osnivanje većine sportskih društava u Ćupriji, da je decenijama najznačajniji sportski objekat u Ćupriji „Sokolski dom“ njihovo delo, da su bili inicijatori kulturnog i umetničkog života… rečju, da su temeljno odredili razvoj Ćuprije u prvoj polovini prošlog veka.

O ćuprijskim Česima se, zahvaljujući njihovim potomcima, još uvek ponešto zna, nešto je zaboravljeno i baš zbog toga je izložba tu. Da podseti da je kolonija Čeha, koja je pre jednog veka došla u Ćupriju, tu ostavila trajan pečat. Bez njih bi istorija Ćuprije bila daleko siromašnija.