Ћуприја обележила свој празник

Низом културних и спортских манифестација у Ћуприји је обележен 13. октобар, Дан општине и 75-а годишњица ослобођења града у Другом светском рату.
Обележавање дана општине започето је традиционалним уличним тркама које су ове године одржане 74. пут по реду. Најстарија и најважнија улична трка у Србији и ове године, беспрекорно организована, привукла је велики број учесника, од оних почетника који ће себе тек потражити у „ краљици спортова“ до афирмисаних атлетичара. У трци вечери на 3000 метара надметали су се најбољи средњепругаши, Србије,земаља региона и Кеније. Победник је као и претходне године био Елзан Бибић, атлетичар А.К. Нови Пазар. Праве ривале имао је у Осману Јунузовићу из Федерације БИХ и Јану Кокаљу из Словеније који су заузели друго и треће место.
Атлетско вече у Ћуприји обогатили су атлетске легенде Вера Николић, Снежана Пајкић, Дане Корица и низ других атлетичара који су своју спортску афирмацију стицали управо на уличним тркама у Ћуприји.
Наредно вече (субота, 12. октобар) била је резервисано за несвакидашњи културни догађај. Изложба слика Саве Шумановића, вероватно најзначајнијег српског сликара прве половине 20. века привукла је велики број посетилаца из читавог региона. „Шидски пејзажи Саве Шумановића“ како је насловљена изложба представила је 22 слике уметника који је тридесетих година прошлог века у Србију из Париза донео дух импресионизма и један нов поглед на сликарство.Трагичан крај 1942. спречио је Саву Шумановића да иза себе остави још много уметничких дела, али не и да тим, што је иза њега остало, постане један од најутицајнијих сликара на овим поднебљима.
Прослава празника града завршена је музиком. Концерт „трибјут“ бендова који су свирали музику Абе и Битлса донео је окупљенима у градском парку хитове 60-их и 70-их и , а оним нешто старијима и сентиментални повратак у младост.