Ćuprija obeležila svoj praznik

Nizom kulturnih i sportskih manifestacija u Ćupriji je obeležen 13. oktobar, Dan opštine i 75-a godišnjica oslobođenja grada u Drugom svetskom ratu.
Obeležavanje dana opštine započeto je tradicionalnim uličnim trkama koje su ove godine održane 74. put po redu. Najstarija i najvažnija ulična trka u Srbiji i ove godine, besprekorno organizovana, privukla je veliki broj učesnika, od onih početnika koji će sebe tek potražiti u „ kraljici sportova“ do afirmisanih atletičara. U trci večeri na 3000 metara nadmetali su se najbolji srednjeprugaši, Srbije,zemalja regiona i Kenije. Pobednik je kao i prethodne godine bio Elzan Bibić, atletičar A.K. Novi Pazar. Prave rivale imao je u Osmanu Junuzoviću iz Federacije BIH i Janu Kokalju iz Slovenije koji su zauzeli drugo i treće mesto.
Atletsko veče u Ćupriji obogatili su atletske legende Vera Nikolić, Snežana Pajkić, Dane Korica i niz drugih atletičara koji su svoju sportsku afirmaciju sticali upravo na uličnim trkama u Ćupriji.
Naredno veče (subota, 12. oktobar) bila je rezervisano za nesvakidašnji kulturni događaj. Izložba slika Save Šumanovića, verovatno najznačajnijeg srpskog slikara prve polovine 20. veka privukla je veliki broj posetilaca iz čitavog regiona. „Šidski pejzaži Save Šumanovića“ kako je naslovljena izložba predstavila je 22 slike umetnika koji je tridesetih godina prošlog veka u Srbiju iz Pariza doneo duh impresionizma i jedan nov pogled na slikarstvo.Tragičan kraj 1942. sprečio je Savu Šumanovića da iza sebe ostavi još mnogo umetničkih dela, ali ne i da tim, što je iza njega ostalo, postane jedan od najuticajnijih slikara na ovim podnebljima.
Proslava praznika grada završena je muzikom. Koncert „tribjut“ bendova koji su svirali muziku Abe i Bitlsa doneo je okupljenima u gradskom parku hitove 60-ih i 70-ih i , a onim nešto starijima i sentimentalni povratak u mladost.