ИЗВАНРЕДНО ПОСЛОВАЊЕ ЋУПРИЈСКЕ ПРИВРЕДЕ У ОВОЈ ГОДИНИ

Оцена Привредне коморе Србије за регион Шумадије и Поморавља да је више него добро пословање привредних субјеката Ћуприје пре свега у спољно трговинској размени, остварено у далеко тежим условима пословања, чини економске показатеље још значајнијим, рекао је Предраг Лучић, директор Регионалне привредне коморе на конференцији за штампу. Најављујући медијско обраћање представника привредне коморе   новинарима се прво обратио Јовица Антић, председник Општине Ћуприја, истакавши да је основна улога локална самоуправе била стварање повољног пословног амбијента. Долазак значајних инвеститора и две капиталне инвестиције, доказ су да је економско опредељење било исправно и да подаци привредне коморе то најбоље показују – подвукао је Антић.

Како је изгледало пословање привреде општине Ћуприја у првих седам месеци ове године, представио је директор Лучић. Извоз ћупријске привреде у овом периоду износио је више од 14,5 милиона евра и у односу на исти период прошле године забележен је раст од 59,5 процената. Суфицит у спољно трговинској размени је више од два милиона евра. У овом периоду највише је извезено намештаја (петина укупног извоза) и електро опрема за аутомобиле (16 %). Највише готових производа и опреме извезено је у Немачку (26 %), затим у Словачку и Италију.

Поредећи податке из ове са претходним годинама, Лучић је подвукао да је у односу на 2017. годину извоз ћупријске привреде готово утростручен, што је изузетно остварење чак и за неке општине које су традиционално извозно оријентисане. Овакав, изузетан пример, какав је привреда Ћуприје остварила у овој години може се објаснити, сматра Лучић, повољним пословним амбијентом који је локална самоуправа понудила инвеститорима, а чији су производ директне стране инвестиције. Сада у Ћуприји постоји озбиљан кластер извозних компанија, а њихово задовољство условима пословања и позитивно искуство су најбољи позив другим инвеститорима. И нема сумње да ће их у Ћуприји бити још, закључио је директор Регионалне привредне коморе за Шумадијски и Поморавски управни округ.