IZVANREDNO POSLOVANJE ĆUPRIJSKE PRIVREDE U OVOJ GODINI

Ocena Privredne komore Srbije za region Šumadije i Pomoravlja da je više nego dobro poslovanje privrednih subjekata Ćuprije pre svega u spoljno trgovinskoj razmeni, ostvareno u daleko težim uslovima poslovanja, čini ekonomske pokazatelje još značajnijim, rekao je Predrag Lučić, direktor Regionalne privredne komore na konferenciji za štampu. Najavljujući medijsko obraćanje predstavnika privredne komore   novinarima se prvo obratio Jovica Antić, predsednik Opštine Ćuprija, istakavši da je osnovna uloga lokalna samouprave bila stvaranje povoljnog poslovnog ambijenta. Dolazak značajnih investitora i dve kapitalne investicije, dokaz su da je ekonomsko opredeljenje bilo ispravno i da podaci privredne komore to najbolje pokazuju – podvukao je Antić.

Kako je izgledalo poslovanje privrede opštine Ćuprija u prvih sedam meseci ove godine, predstavio je direktor Lučić. Izvoz ćuprijske privrede u ovom periodu iznosio je više od 14,5 miliona evra i u odnosu na isti period prošle godine zabeležen je rast od 59,5 procenata. Suficit u spoljno trgovinskoj razmeni je više od dva miliona evra. U ovom periodu najviše je izvezeno nameštaja (petina ukupnog izvoza) i elektro oprema za automobile (16 %). Najviše gotovih proizvoda i opreme izvezeno je u Nemačku (26 %), zatim u Slovačku i Italiju.

Poredeći podatke iz ove sa prethodnim godinama, Lučić je podvukao da je u odnosu na 2017. godinu izvoz ćuprijske privrede gotovo utrostručen, što je izuzetno ostvarenje čak i za neke opštine koje su tradicionalno izvozno orijentisane. Ovakav, izuzetan primer, kakav je privreda Ćuprije ostvarila u ovoj godini može se objasniti, smatra Lučić, povoljnim poslovnim ambijentom koji je lokalna samouprava ponudila investitorima, a čiji su proizvod direktne strane investicije. Sada u Ćupriji postoji ozbiljan klaster izvoznih kompanija, a njihovo zadovoljstvo uslovima poslovanja i pozitivno iskustvo su najbolji poziv drugim investitorima. I nema sumnje da će ih u Ćupriji biti još, zaključio je direktor Regionalne privredne komore za Šumadijski i Pomoravski upravni okrug.