НА ИВАНКОВЦУ ОБЕЛЕЖЕНА 215. ГОДИШЊИЦА БОЈА НА ИВАНКОВЦУ

Државним церемонијалом на спомен комплексу „Шанчеви на Иванковцу“ данас је обележена годишњица прве победе Карађорђевих устаника над регуларном турском војском у Првом српском устанку. Након опела иванковачким ратницима, венце на спомен обележје положиле су делегације Министарства за рад, запошљавање и борачка и социјална питања, коју је предводио државни секретар Зоран Антић, општине Ћуприја коју је представљао Јовица Антић, председник општине Ћуприја, Војске Србије и удружења грађана.

Обраћајући се присутнима, Јовица Антић, председник општине Ћуприја, истакао je да је Битка на Иванковцу поставила темеље српске државе и нагласио: “Српски јунаци нису бранили само своје село, своја брда, иза њих је била Србија, а испред њих слобода због које су се жртвовали“.

О значају Боја на Иванковцу на укупна дешавања у Првом и Другом српском устанку, говорио је Зоран Антић, државни секретар Министарства за рад, запошљавање и борачка и социјална питања, подвукавши да ће борба иванковачких устаника бити дубоко утемељена у догађајима 74 године касније кад Србија и званично постане независна држава.

У уметничком програму, који је ове године био прилагођен условима епидемије корона вирусом, учестовали су сопран Јелена Качавенда и пратња на хармоници Јован Станојевић аријом „Тамо за гором“ из прве српске опере „На уранку“ Станислава Биничког.