NA IVANKOVCU OBELEŽENA 215. GODIŠNJICA BOJA NA IVANKOVCU

Državnim ceremonijalom na spomen kompleksu „Šančevi na Ivankovcu“ danas je obeležena godišnjica prve pobede Karađorđevih ustanika nad regularnom turskom vojskom u Prvom srpskom ustanku. Nakon opela ivankovačkim ratnicima, vence na spomen obeležje položile su delegacije Ministarstva za rad, zapošljavanje i boračka i socijalna pitanja, koju je predvodio državni sekretar Zoran Antić, opštine Ćuprija koju je predstavljao Jovica Antić, predsednik opštine Ćuprija, Vojske Srbije i udruženja građana.

Obraćajući se prisutnima, Jovica Antić, predsednik opštine Ćuprija, istakao je da je Bitka na Ivankovcu postavila temelje srpske države i naglasio: “Srpski junaci nisu branili samo svoje selo, svoja brda, iza njih je bila Srbija, a ispred njih sloboda zbog koje su se žrtvovali“.

O značaju Boja na Ivankovcu na ukupna dešavanja u Prvom i Drugom srpskom ustanku, govorio je Zoran Antić, državni sekretar Ministarstva za rad, zapošljavanje i boračka i socijalna pitanja, podvukavši da će borba ivankovačkih ustanika biti duboko utemeljena u događajima 74 godine kasnije kad Srbija i zvanično postane nezavisna država.

U umetničkom programu, koji je ove godine bio prilagođen uslovima epidemije korona virusom, učestovali su sopran Jelena Kačavenda i pratnja na harmonici Jovan Stanojević arijom „Tamo za gorom“ iz prve srpske opere „Na uranku“ Stanislava Biničkog.