Ерић на 13. седници СО Ћуприја по хитном поступку: „Враћањем стадиона на Славији настављамо враћање нашег“

Седница Скупштине општине Ћуприје отворена је минутом ћутања којом су одборници одали пошту преминулом академику Драгославу Михаиловићу. Након тога Нинослав Ерић, председник скупштине, покренуо је иницијативу о промени назива Улице Рада Симоновића у Трг Драгослава Михаиловића, израду идејног решења за подизање спомен обележја писцу и формирање легата Драгослава Михаиловића. Ова иницијатива, коју су одборници једногласно прихватили, заправо је прва у целој Србији, и долази с правог места – од Ћупричана у захвалност једном од наших најзнаменитијих суграђана.

Дневни ред седнице започео је променом одлуке о начину финансирања програма удружења. Измена је условљена променама у законској регулативи јер је са 1. јануаром укинута буџетска инспекција, која је досад контролисала расподелу и трошење буџетских средстава.

Скупштинско заседање настављено је доношењем Одлуке о ангажовањи интерног ревизора, што је законска обавеза локалних самоуправа. Ревизију спроводи Државна ревизорска институција, а предмет ревизије ће бити завршни рачун општинског буџета за прошлу годину.

Наредна тачка је с правом привукла највише пажње одборника. Иза одлуке којом се утврђује јавни интерес и прибавља у јавну својину непокретност, стоји вишегодишње настојање општине да под окриље града врати стадион на Славији. О деценијском проблему и ономе што је претходило, говорили су Јовица Антић, председник општине и Нинослав Ерић, председник Скупштине општине Ћуприја. У својим излагањима два председника су истакла да је продају фабрике шећера и низа непокретности уз њу пратила невероватна неодговорност ондашњих стечајних управника, дакле представника државе, али и општинских челника. Ондашња руководства општине дозволила су да у стечајну масу буду уписане чак и неке транзитне градске улице. Иста таква неодговорност, код неколико гарнитура општинских функционера, важила је и када су у питању стадион „Мораве“, Соколски дом и Модна кућа. Зато је 2013-у, подвукао је Ерић, Ћуприја дочекала без иједног отвореног спортског објекта који је био власништво општине. Захваљујући разумевању надлежних, пре свега у Дирекцији за имовину, сви ови објекти, али опет уз много мука, враћени су и уписани као јавна својина општине.

Након ове тачке, која је  са правом била централно питање заседања, донета је одлука о финансијској подршци домаћинствима у спровођењу мера енергетске санације објеката.

Прво тромесечје године резервисано је за подношење извештаја о раду у претходној години, па је серија извештаја отворена анализом рада Општинског већа, а настављена извештајима о раду Центра за социјални рад, Туристичке организације, Музеја „Хореум марги-Равно“ и Предшколске установе „Дечија радост“. Сви извештаји су добили подршку скупштинске већине, чиме је завршено 13-о по реду заседање општинског парламента.