Predlog budžeta prosleđen Skupštini opštine Ćuprija: Zajednička kasa za 2022. projektovana na 1,765 milijardi!

Pred članovima Veća, na samom početku pretposlednje sednice opštinske vlade, našao se predlog Odluke o budžetu za narednu godinu. Otvarajući diskusiju o tome kako će se lokalna samouprava finansirati u narednoj godini, predsednik Opštine Ćuprija Jovica Antić je rekao da je budžet projektovan kao razvojni i da se zasniva na realnim izvorima. Značajno mesto u njemu imaju veliki investicioni zahvati, poput početka radova na izgradnji Trga Stefana Prvovenčanog, uređenja trotoara i razdelnih ostrva u centralnim gradskim ulicama, izgradnje saobraćajne infrastrukture u industrijskoj zoni Dobričevo, radova na vodosnabdevanju seoskih mesnih zajednica i završetka rekonstrukcije Doma kulture u Supskoj. Problem je i dalje, istakao je Antić, isplata nasleđenih dugova Doma zdravlja, jer opština godinama izdvaja značajna sredstva za plaćanje tuđih grešaka.

Sledeća tačka dnevnog reda odnosila se na odluku o godišnjem usklađivanju komunalnih taksi. Kako su takse jedan od izvora prihoda lokalne samouprave, krajem svake godine njihovi iznosi se usklađuju sa ekonomskim kretanjima. Usklađivanja su minimalna i uslovljena izmenama Zakona o oglašavanju, obrazložio je predsednik opštine Ćuprija. Isto važi i za administrativne takse, koje osim neznatnih izmena, ostaju na ovogodišnjem nivou.

I naredna tačka odnosila se na redovno pitanje koje se krajem svake godine nađe na dnevnom redu. Opštinsko veće je donelo odluku o naknadama za korišćenje javnih površina, koje takođe spadaju u redovne opštinske prihode.

Naredne tri tačke dnevnog reda ticale su se na izmene kadrovskog plana Opštinske uprave i finansijskih planova PU“Dečija radost“ i Centra za socijalni rad.

JKP “Ravno 2014“  dostavilo je izveštaj o realizovanoj subveniciji opštine od 15 miliona dinara i zahtev za prenos još deset, koje su Odlukom o subveniciji već potvrđene. I za jedno i drugo opštinsko veće je dalo „zeleno svetlo“.

Sednicu je zaključilo pozitivno mišljenje većnika u vezi sa izdvajanjem sredstava u 2022. za projekat Rehabilitacija centralnih gradskih ulica sa razdelnim ostrvima. Reč je o sredstvima koja su već predviđena Odlukom o budžetu, ali kako je reč o višegodišnjem finansiranju, neophodno je bilo doneti i odgovarajuće rešenje.