Одржана још једна онлајн радионица у оквиру пројекта „Унапређење пословне климе у Републици Србији“

У оквиру пројекта „Унапређење пословне климе у Републици Србији“ одржана је још једна онлајн радионица са учесницима – представницима свих једанаест пилот јединица локалне самоуправе. Циљ радионице је подизање капацитета јединица локалне самоуправе ради будуће реализације активности на пројекту, као и ради одрживости циљева пројекта.

Учесници су се упознали са новим софтвером

Основна тема дводневне радионице, која је одржана 17. и 18. августа, била је „Основе QGIS -а, геореференцирање и векторизација“. Током трајања радионица учесници су се упознали са софтверским решењем QGIS за обраду геопросторних података, а обука је, поред теоријске основе, обухватала и инсталацију софтвера QGIS, упознавање са радним окружењем, основе о типовима података и практични пример геореференцирања просторног плана са векторизацијом садржаја.

Предавачи на овој интерактивној дводневној радионици били су Стефан Милошевић и Немања Паунић, а свака од једанаест пилот јединица и овог пута имала је барем по једног свог учесника.

Подсетимо, директор Републичког геодетског завода Борко Драшковић и тадашњи председник Општине Ћуприја Нинослав Ерић, потписали су у Врднику септембра прошле године Споразум о сарадњи, који за циљ има пружање подршке Заводу при успостављању Националног регистра инвестиционих мапа (НРИМ), јачање капацитета изабраних једанаест пилот јединица локалних самоуправа и подстицање економског развоја. Успостављање НРИМ извршиће се кроз пројекат “Унапређење пословне климе у Србији“, па су тим поводом гости локалне самоуправе у Ћуприји октобра 2019. године били чланови заједничке делегације Републичког геодетског завода и Шведске управе за картографију, катастар и упис земљишта (Lantmäteriet), који су и носиоци овог пројекта финансираног од Међународне развојне агенције Шведске (SIDA) са више од два милиона евра.

„Важно је да када се заврши овај пројекат, да систем буде лак за коришћење, да може лако да се ажурирају подаци, да могу да се уносе нове локације и да то стварно буде нешто што је транспарентно према становништву и према инвеститорима – да на врло лак начин може да се дође до информација о потенцијалном земљишту, а да ти подаци буду тачни и прециззни“, истакла је на октобарском састанку у Ћуприји докторка Марина Јовановић-Миленковић, координаторка пројекта “Унапређење пословне климе у Србији”, која је притом истакла значај регистра, чијим ће се успостављањем, како је тада рекла, коначно на једном месту наћи све информације које су неопходне инвеститорима.