Одржана свечана седница Скупштине општине Ћуприја: „Кључ града“ ове године отишао у руке Клауса Јохана Беша, председника СМП аутомотив

Председник Скупштине општине Ћуприја Нинослав Ерић своје обраћање на свечаној седници локалног парламента, која је данас одржана у оквиру обележавања 13. октобра – Дана општине, почео је констатацијом да је Ћуприја још прошле године проглашена најбољом инвестиционом локацијом у Србији, али да је о томе тада могао да да само наговештај.

„Те 2019. имали смо посету једног од највећих гиганата аутомобилске индустрије – Фолксвагена. Са поносом могу да кажем да смо тада представили Ћуприју у најбољем светлу и да смо добили похвале од свих: из Кабинета председника Републике Србије, из Кабинета председнице Владе, свих министарстава и јавних предузећа. Као и 2014. године, када смо потписали Меморанудм о сарадњи са Трак лајтом, који је утицао на изградњу прве индустријске зоне у Ћуприји – где данас ФЕКА аутомотив има свој погон , а где нас ускоро очекују инвестиције Гомекса и Геровита – тако и данас, након посете Фолксвагена, имамо нову инвестицију у новој индустријској зони у Добричеву. То је немачки СМП аутомотив, део групације Мадерсон. У првој фази СМП ће запослити 450 радника, а завршетак фабрике се очекује у првој половини следеће године, док су запошљавања већ кренула, а њихов тренинг центар за раднике у производњи креће са обуком.“, рекао је председник Ерић, додатно појаснивши колико је труда било потребно да се обезбеде услови за настанак једне централне индустријске зоне каква ће бити ова у Добричеву. „Оно што је врло важно за нас – обавеза Општине Ћуприја и Владе Републике Србије је опремање нове централне индустријско-трговинске зоне у Добричеву“, поентирао је у свом излагању председник Нинослав Ерић.

Већ из уводних речи председника Скупштине општине Ћуприја Нинослава Ерића било је јасно да ће ће титулу почасног грађанина општине Ћуприја понети Клаус Јохан Беш, председник Компаније СМП аутомотиве. Господин Беш, који се у име награђених обратио присутнима, рекао је како је по доласку у Србију обишао седам потенцијалних локација за изградњу новог постројења фабрике на чијем је челу, од којих и оне „на северу Србије, у околини Крагујевца, у Нишу и на југу“, али да је „овде срео изузетно ентузијастичан и мотивисан тим на челу са председником Ерићем“, који му је од првог дана био од велике помоћи. „У међувремену, тај однос између нас више није само пословни, већ је то сада и нека врста пријатељства“, истакао је председник немачке СМП аутомотив Клаус Јохан Беш.

Представљајући СМП аутомотив, Клаус Јохан Беш је рекао да ће ова компанија у Србији, односно у Ћуприји, у погону површине 19 хиљада метара квадратних да производи унутрашње странице за врата и командне табле, нагласивши како је процес производње у СМП аутомотив специјализован за моторна возила премијум класе.

Иначе, осим „кључа града“ који је отишао у руке Клауса Јохана Беша, председник Нинослав Ерић на данашњој свечаној седници доделио је и захвалнице, које су ове године припале пре свега Инфективном одељењу Опште болнице Ћуприја „за изузетно залагање и пожртвованост у лечењу оболелих од КОВИД-19“, а затим и волонтерима Општине Ћуприја, такође за свој несебични рад посебно током ванредног стања. Захвалницу је добио и вајар Мирољуб Стаменковић из Београда, аутор споменика кнезу Лазару који је ове године постављен у Ћуприји, а добитник захвалнице ове године је и Урош Стоиљковић, некадашњи ђак генерације ћупријске Гимназије, за остварене резултате из области науке – хемије.

Новчане награде у износу од по 30 хиљада динара, за залагање на заштити пољопривредних усева, имовине и људи на територији општине Ћуприја, добила су и 22 стрелца противградне станице „Бешњаја“, а лаптоп рачунаре ђаци генерације ћупријских основних, средњих и музичких школа.