Откривен Споменик кнезу Лазару

Споменик кнезу Лазару данас, на Видовдан, свечано је откривен и освештан у Ћуприји. Бронзана статуа, дело академског вајара Мирољуба Стаменковића, висока је 7,5 метара и тешка нешто више од пет тона, док споменик, заједно са постаментом, иде у висину чак 15 метара. Споменик се налази на самом улазу у Ћуприју из правца Сења, односно тик уз сам ауто-пут.

Кнез Лазар је на Косову изгубио овоземаљски живот, али је духовно наставио да живи у манастиру Раваница, рекао је данас на церемонији откривања споменика Нинослав Ерић, председник Општине Ћуприја. Зато кнез Лазар руком и показује ка својој задужбини Раваници, у којој и дан-данас почивају његове мошти.

– Не може се напред ако се не зна шта је било некад. За неколико година слика Ћуприје са овог места биће потпуно другачија. Тамо где води пут ка манастиру Раваница наћи ће се нова Индустријска зона од 700 хектара са новим фабрикама, новим тржним центрима и забавним парковима. То ће нам омогућити да више инвестирамо у образовање, без чега нема бржег развоја, омогући ће да унапредимо рад културних институција, да више издвајамо за спорт, да друштвени стандард подигнемо на виши ниво. Да запослимо не само Ћупричане него и цело Поморавље – рекао је Ерић.

Он је додао да је споменик део пројекта који треба да резултира уздизањем верског туризма општине на један виши ниво. С тим у вези, недавно је проширен и реконструисан пут од Ћуприје до манастира, а направљена су и паркинг места за аутомобиле и аутобусе код саме Раванице.

– Желимо да привучемо све оне који ауто путем пролазе овде, да сврате у наш град, виде споменик и посете манастир Раваницу. Ово је највећи сапоменик у Србији. Кнез Лазар је изгубио живот на Косову а у Раваници креће његов духовни живот – закључио је Ерић.

Свечаности је присуствовао и владика пожаревачко-браничевски Игнатије, који је и освештао споменик кнезу Лазару.

– Сваки споменик је сведочанство неког историјског догађаја, а овај ће нас стално подсећати на кнеза Лазара и његову браћу која су са њим пошла у Бој на Косову, да бране свој народ и своју веру – истакао је, одмах након чинодејства освештања споменика, у свом обраћању владика Игнатије.

Церемонији откривања споменика кнезу Лазару присуствовало је руководство локалне самоуправе, представници друштвеног и политичког живота Ћуприје и Поморавља, свештенство на челу са владиком Игнатијем и грађани.