Otkriven Spomenik knezu Lazaru

Spomenik knezu Lazaru danas, na Vidovdan, svečano je otkriven i osveštan u Ćupriji. Bronzana statua, delo akademskog vajara Miroljuba Stamenkovića, visoka je 7,5 metara i teška nešto više od pet tona, dok spomenik, zajedno sa postamentom, ide u visinu čak 15 metara. Spomenik se nalazi na samom ulazu u Ćupriju iz pravca Senja, odnosno tik uz sam auto-put.

Knez Lazar je na Kosovu izgubio ovozemaljski život, ali je duhovno nastavio da živi u manastiru Ravanica, rekao je danas na ceremoniji otkrivanja spomenika Ninoslav Erić, predsednik Opštine Ćuprija. Zato knez Lazar rukom i pokazuje ka svojoj zadužbini Ravanici, u kojoj i dan-danas počivaju njegove mošti.

– Ne može se napred ako se ne zna šta je bilo nekad. Za nekoliko godina slika Ćuprije sa ovog mesta biće potpuno drugačija. Tamo gde vodi put ka manastiru Ravanica naći će se nova Industrijska zona od 700 hektara sa novim fabrikama, novim tržnim centrima i zabavnim parkovima. To će nam omogućiti da više investiramo u obrazovanje, bez čega nema bržeg razvoja, omogući će da unapredimo rad kulturnih institucija, da više izdvajamo za sport, da društveni standard podignemo na viši nivo. Da zaposlimo ne samo Ćupričane nego i celo Pomoravlje – rekao je Erić.

On je dodao da je spomenik deo projekta koji treba da rezultira uzdizanjem verskog turizma opštine na jedan viši nivo. S tim u vezi, nedavno je proširen i rekonstruisan put od Ćuprije do manastira, a napravljena su i parking mesta za automobile i autobuse kod same Ravanice.

– Želimo da privučemo sve one koji auto putem prolaze ovde, da svrate u naš grad, vide spomenik i posete manastir Ravanicu. Ovo je najveći sapomenik u Srbiji. Knez Lazar je izgubio život na Kosovu a u Ravanici kreće njegov duhovni život – zaključio je Erić.

Svečanosti je prisustvovao i vladika požarevačko-braničevski Ignatije, koji je i osveštao spomenik knezu Lazaru.

– Svaki spomenik je svedočanstvo nekog istorijskog događaja, a ovaj će nas stalno podsećati na kneza Lazara i njegovu braću koja su sa njim pošla u Boj na Kosovu, da brane svoj narod i svoju veru – istakao je, odmah nakon činodejstva osveštanja spomenika, u svom obraćanju vladika Ignatije.

Ceremoniji otkrivanja spomenika knezu Lazaru prisustvovalo je rukovodstvo lokalne samouprave, predstavnici društvenog i političkog života Ćuprije i Pomoravlja, sveštenstvo na čelu sa vladikom Ignatijem i građani.