Ознака: festival muzicke izuzetnosti

„Раванелиус“ нам долази с првим даном јула

Четврти Фестивал музичке изузетности “Раванелиус” биће одржан у Ћуприји од 1. до 8. јула. Ово је јединствени фестивал класичне музике, који је марта добио још једно велико признање – Годишњу награду часописа „Музика класика“ за фестивал од регионалног значаја.

Како је већ саопштено, један од извођача на овогодишњем „Раванелиусу“ биће и светски познати виолиниста Немања Радуловић, који ће својим наступом отворити четврто издање једног од најбољих фестивала ове врсте у региону.

Улаз ће бити бесплатан за све програме.

Завршен је Раванелиус – осам дана изузетности је иза нас

Овогодишњи Раванелиус отворен је у недељу, 3. јула, „Концертом радости“, названим по чувеном делу аустријског композитора Фридриха Гулде, у извођењу светски познатог виолончелисте Драгана Ђорђевића, кога је пратио гудачки ансамбл „Вивачело“ под диригентском палицом професора Александра Седлара.
Наредних дана низали су се концерти у камерној сали и на отвореном, од којих посебно издвајамо концерт у Моравском парку.
Раванелиус је из дана у дан приређивао изузетне тренутке инспирисане музиком. После фантастичних концерата камерне музике и бројних пратећих садржаја посвећених најмлађима, на ред су дошле „Севдалинке“.
Судећи по дугим аплаузима, јаким емоцијама и по којој сузи, Београдски соул секстет дао је посебну ноту овогодишњен Раванелиусу. Више од сат времена публика је уживала у звуцима џеза, блуза и севдаха.
Претпоследњи дан фестивала био је намењен сећању на великог Генија – Ратка Буљанчевића, још једног Ћупричанина који је „пловио музиком“, а само вече затварања, упркос киши, одржано је синоћ у дворишту Школе за таленте концертом под називом ”Вече арија”.

Опширније ..

ЗАПЛОВИО „РАВАНЕЛИЈУС“

Знак за почетак пловидбе осмодевног крстарења оним лепшим делом стварности дао је Драган Ђорђевић, капетан пловидбе, а посаду су чинили више него сјајни ансамбл „ Вива чело“, дувачки оркестар и диригент Александар Седлар. Шездесет минута пловидбе уз Шостаковича, Пјацолу, Попера…уживала је публика која је, како и треба, испунила салу ШОМО“Душан Сковран“, уживала су извођачи на позорници. „Концерт радости“, како је назван музички хепениниг за почетак фестивала, био је управо то, један сат радости за све.
Пре концерта, успешну пловидбу „Раванелијусу“, по многу чему јединственом музичком догађају у земљи који стога с правом носи епитет „изузетности“, пожелели су Владимир Васиљевић, један од идејних твораца фестивала и Стефан Стаменковић, директор фестивала. Наглашавајући да је фестивал већ сада у уметничким круговима стекао препознатљивост, нашта упућује и подршка Министартсва културе. Васиљевић се у име локалне самоуправе захвалио спонзорима – компанији „Стандард фурничјур“ и Уникредит банци, пожелевши пре свега пуне концертне дворане.

Музички програм овогодишњег фестивала намењен је свим узрастним категоријама и различитим музичким укусима. Најмлађи ће моћи да уживају у дечијој опери „Цврчак и мрав“, да и сами учествују у дечијем карневалу. За оне којима су од класичне музике ближе „лакше“ ноте, права прилика је концерт назван „Душа“, на отвореном у Школи за музичке таленте, на коме ће се свирати и руске романсе, севдалинке, џез…па онда вече камерне музике посвећено Ратку Буљанчевићу…

Фестивалу музичких изузетности „Раванелијус“ требало је само две године да га већ пореде са Бемусом, а зна се шта тај фестивал значи на овим просторима. Разлога су два. Школа за музичке таленте, тај музички драгуљ што га имамо, сопственим магнетизмом привлачи и највећа имена музичке сцене да дођу у Ћуприју. Други разлог је пажљиво одабран уметнички програм и одлична организација. Зато кад се 10. јула спусти завеса на овогодишњи фестивал, у уметничком музичком свету многи ће у календару за наредну годину почетак јула резервисати за „Раванелијус“.

РАВАНЕЛИЈУС ПЛОВИ ТРЕЋИ ПУТ

На конференцији за медије чланови организационог одбора Фестивала музичких изузетности „Раванелијус“ представили су трећи наставак овог, по свему, јединственог музичког догађаја на овим просторима. Драган Ђорђевић, уметнички руководилац фестивала, истакао је да у свету класичне музике већ сада „Раванелијус“ пореде са „Бемусом“, а заслужити такву компарацију после само две године постојања је домет који је ретко где забележен. Са таквом оценом сложио се и Владимир Васиљевић, заменик председника Општине и један од идејних твораца фестивала. Захваљујући се компанији „Стандард фурничјр“ и Уникредит банци, који су као пријатељи фестивала помогли да „Раванелијус“ направи значајан уметнички искорак, Васиљевић је позвао грађане Ћуприје, пре свега, али и околних градова да посетом концертима покажу да Поморавље има уметничку публику.

Стефан Стаменковић, директор Установе културе која је официјелни организатор фестивала, истакао је да је у осам дана трајања фестивала стало пуно разноврсне уметничке музике намењене свим узрасним категоријама, док је Данијела Јовић, директорка Школе за музичке таленте, захваљујући се локалној самоуправи на подршци, подвукла да је школа, као расадних врхунских музичара, готово 50 година чекала на овакав фестивал. О туристичким аспектима и значају „Раванелијуса“ за туристичку промоцију града, говорила је Јелена Петровић, директорка Туристичке организације Ћуприје.

Осам дана врхунске музике у недељу, 3. Јула, отвара „Концерт радости“ занимљива комбинација камерног и дувачког оркестра. Наредни дан предвиђен је за панел о уметничкој музици у медијима, а 5. јула ћупријској публици представиће се квартет „Рубикон. Следећа три дана резервисани су за децу па ће у среду, 6. Јула,  „Високо Ц“ извести оперу за децу „Цврчак и мрав“. Сутрадан је радионица за децу „ Како се слуша концерт, а за петак, 8 јули, предвиђен је дечији карневал „Моје песме, моји снови“, у коме ће се са децом забављати и наша позната композиторка Ирена Поповић-Драговић. За љубитеље камерне музике два вечерња термина, 7. и 9. јула. Овај последњи концерт носи назив „Сећање на Ратка Буљанчевића“, нашег некадашњег суграђанина, који је оставио значајна траг у уметничкој и филмској музици. Фестивал музичких изузетности“Раванелијус“ завршава се 10. јула великим концертом у дворишту Школе за музичке таленте  под називом „Вече арија“, кад ће под диригентском палицом Србољуба Димића наступити наша позната сопранисткиња Соња Шерић у пратњи камерног оркестра Школе за музичке таленте.