ЗАПЛОВИО „РАВАНЕЛИЈУС“

Знак за почетак пловидбе осмодевног крстарења оним лепшим делом стварности дао је Драган Ђорђевић, капетан пловидбе, а посаду су чинили више него сјајни ансамбл „ Вива чело“, дувачки оркестар и диригент Александар Седлар. Шездесет минута пловидбе уз Шостаковича, Пјацолу, Попера…уживала је публика која је, како и треба, испунила салу ШОМО“Душан Сковран“, уживала су извођачи на позорници. „Концерт радости“, како је назван музички хепениниг за почетак фестивала, био је управо то, један сат радости за све.
Пре концерта, успешну пловидбу „Раванелијусу“, по многу чему јединственом музичком догађају у земљи који стога с правом носи епитет „изузетности“, пожелели су Владимир Васиљевић, један од идејних твораца фестивала и Стефан Стаменковић, директор фестивала. Наглашавајући да је фестивал већ сада у уметничким круговима стекао препознатљивост, нашта упућује и подршка Министартсва културе. Васиљевић се у име локалне самоуправе захвалио спонзорима – компанији „Стандард фурничјур“ и Уникредит банци, пожелевши пре свега пуне концертне дворане.

Музички програм овогодишњег фестивала намењен је свим узрастним категоријама и различитим музичким укусима. Најмлађи ће моћи да уживају у дечијој опери „Цврчак и мрав“, да и сами учествују у дечијем карневалу. За оне којима су од класичне музике ближе „лакше“ ноте, права прилика је концерт назван „Душа“, на отвореном у Школи за музичке таленте, на коме ће се свирати и руске романсе, севдалинке, џез…па онда вече камерне музике посвећено Ратку Буљанчевићу…

Фестивалу музичких изузетности „Раванелијус“ требало је само две године да га већ пореде са Бемусом, а зна се шта тај фестивал значи на овим просторима. Разлога су два. Школа за музичке таленте, тај музички драгуљ што га имамо, сопственим магнетизмом привлачи и највећа имена музичке сцене да дођу у Ћуприју. Други разлог је пажљиво одабран уметнички програм и одлична организација. Зато кад се 10. јула спусти завеса на овогодишњи фестивал, у уметничком музичком свету многи ће у календару за наредну годину почетак јула резервисати за „Раванелијус“.