Завршен је Раванелиус – осам дана изузетности је иза нас

Овогодишњи Раванелиус отворен је у недељу, 3. јула, „Концертом радости“, названим по чувеном делу аустријског композитора Фридриха Гулде, у извођењу светски познатог виолончелисте Драгана Ђорђевића, кога је пратио гудачки ансамбл „Вивачело“ под диригентском палицом професора Александра Седлара.

У препуној сали Основне музичке школе „Душан Сковран“, присутнима су се обратили заменик председника Општине Ћуприја Владимир Васиљевић и директор фестивала Стефан Стаменковић. У уводним речима они су подвукли важност фестивала, како за Ћуприју тако и за цео регион, и позвали све суграђене и госте из других градова да подрже овај догађај, дођу и уживају у осмодневном програму. Такође је посебно истакнута подршка Министарства културе и информисања, које је ове године препознало значај Раванелиуса као покретача свеукупног културног развоја овог дела Србије и сврстало га међу најбоље музичке пројекте у земљи.

Наредних дана низали су се концерти у камерној сали и на отвореном, од којих посебно издвајамо концерт у Моравском парку.

Раванелиус је из дана у дан приређивао изузетне тренутке инспирисане музиком. После фантастичних концерата камерне музике и бројних пратећих садржаја посвећених најмлађима, на ред су дошле „Севдалинке“.

Судећи по дугим аплаузима, јаким емоцијама и по којој сузи, Београдски соул секстет дао је посебну ноту овогодишњен Раванелиусу. Више од сат времена публика је уживала у звуцима џеза, блуза и севдаха

Београдски соул секстет кроз оригиналне аранжмане интерпретира три музичка правца, која у њиховој основи обједињује иста музичка нит – севдах.

“Севдах као универзални лек сваку бол лечи а срећу умножава. Када људи плешу танго, понесени су страстима, када свирају џез – из њих креће искрени осећај који путем импровизација проговара кроз инструменте, а када се пева севдах, он подржава најтананије људске емоције бола, патње а онда и херојског уздизања до најсветлијег мола који слави љубав и живот.”, кажу виртуози из Београдског соул секстета.

Претпоследњи дан фестивала био је намењен сећању на великог Генија – Ратка Буљанчевића, још једног Ћупричанина који је „пловио музиком“, а само вече затварања, упркос киши, одржано је синоћ у дворишту Школе за таленте концертом под називом ”Вече арија”. Тачку на овогодишњи Раванелиус ставила је фантастична Соња Шарић, сопран осебујног вокала, која је наступила у пратњи камерног оркестра Школе за музичке таленте под диригентском палицом диригента Србољуба Динића.