Председник Ерић постигао договор са министром Шарчевићем

Будући средњошколци, пажња! Техничка школа добија и четврто одељење са дуалном наставом
Овонедељна „офанзива“ председника Ерића резултирала је још једним добитком за ћупријско образовање – Техничкој школи одобрено је и четврто дуално-комбиновано одељење, у којем ће се школовати два смера: бравар-заваривач и механичар моторних возила. Из Општине истичу да је сада неопходно да довољан број деце на листу жеља при упису стави један од ових смерова.

Сад је савим јасно: обезбеђено је још једно дуално одељење у Техничкој школи Ћуприја, које би у школској 2019/2020. години требало да похађа 15 ученика смера бравар-заваривач и 15 ученика смера механичар моторних возила. Како је рекао Ђорђе Нешковић, члан Општинског већа задужен за образовање, ово одељење је битно због ћупријске привреде, у којој доминира металски сектор, а важност ових смерова више пута је исказана и на седницама Пословног савета општине Ћуприја, када је од привредника могло да се чује да постоји велика потреба управо за овим кадровима.
Већник Нешковић напомиње да су се у протекле две године у Техничкој школи уписивали дуални смерови, па и бравар-заваривач, али да ове године школа конкурсом у старту није добила ово одељење, да би, како Нешковић истиче, ефикасном и ефектном реакцијом Нинослава Ерића и његовог тима допуном конкурса Министарство просвете, науке и технолошког развоја озваничило ова два смера у Техничкој школи и за наредну школску годину.
Неопходно је подвући како Техничка школа обезбеђује више него добре услове за реализовање дуалне наставе. Како је већ и речено, у Ћуприји и околини има много привредника – ускоро ће бити и индустријалаца – који су спремни да ђацима ових смерова одмах по завршетку школовања понуде запослење, уз плате које ће и тада бити изнад просека. Треба рећи и то да већ од друге године школовања, односно од другог разреда, ученици имају могућност да раде код послодаваца-привредника, што би било регулисано уговором. Уједно, то би била и пракса, тј. плаћена практична настава у оквиру дуалног образовања.
С друге стране, и ћупријски привредници, пре свега они из Пословног савета, поздрављају, како веле, „остварен континуитет у вези са овим одељењем“, јер ће то, по њима, у дужем периоду обезбедити стварање квалитетних кадрова.
Сада је, како каже већник Ђорђе Нешковић, изузетно важно да при упису довољан број деце изабере једно од ова два занимања као жељени смер. Заиста, и бравар-заваривач и механичар моторних возила су перспективна занимања, нема дилеме. Остаје сада свега неколико дана деци (и родитељима) да размисле да ли ће на слабо перспективне друштвене смерове, посебно ако касније не буду ишли на факултете, или ће се у Техничкој школи Ћуприја оспособити да већ са 18-19 година буду своји људи.