Predsednik Erić postigao dogovor sa ministrom Šarčevićem

Budući srednjoškolci, pažnja! Tehnička škola dobija i četvrto odeljenje sa dualnom nastavom
Ovonedeljna „ofanziva“ predsednika Erića rezultirala je još jednim dobitkom za ćuprijsko obrazovanje – Tehničkoj školi odobreno je i četvrto dualno-kombinovano odeljenje, u kojem će se školovati dva smera: bravar-zavarivač i mehaničar motornih vozila. Iz Opštine ističu da je sada neophodno da dovoljan broj dece na listu želja pri upisu stavi jedan od ovih smerova.

Sad je savim jasno: obezbeđeno je još jedno dualno odeljenje u Tehničkoj školi Ćuprija, koje bi u školskoj 2019/2020. godini trebalo da pohađa 15 učenika smera bravar-zavarivač i 15 učenika smera mehaničar motornih vozila. Kako je rekao Đorđe Nešković, član Opštinskog veća zadužen za obrazovanje, ovo odeljenje je bitno zbog ćuprijske privrede, u kojoj dominira metalski sektor, a važnost ovih smerova više puta je iskazana i na sednicama Poslovnog saveta opštine Ćuprija, kada je od privrednika moglo da se čuje da postoji velika potreba upravo za ovim kadrovima.
Većnik Nešković napominje da su se u protekle dve godine u Tehničkoj školi upisivali dualni smerovi, pa i bravar-zavarivač, ali da ove godine škola konkursom u startu nije dobila ovo odeljenje, da bi, kako Nešković ističe, efikasnom i efektnom reakcijom Ninoslava Erića i njegovog tima dopunom konkursa Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja ozvaničilo ova dva smera u Tehničkoj školi i za narednu školsku godinu.
Neophodno je podvući kako Tehnička škola obezbeđuje više nego dobre uslove za realizovanje dualne nastave. Kako je već i rečeno, u Ćupriji i okolini ima mnogo privrednika – uskoro će biti i industrijalaca – koji su spremni da đacima ovih smerova odmah po završetku školovanja ponude zaposlenje, uz plate koje će i tada biti iznad proseka. Treba reći i to da već od druge godine školovanja, odnosno od drugog razreda, učenici imaju mogućnost da rade kod poslodavaca-privrednika, što bi bilo regulisano ugovorom. Ujedno, to bi bila i praksa, tj. plaćena praktična nastava u okviru dualnog obrazovanja.
S druge strane, i ćuprijski privrednici, pre svega oni iz Poslovnog saveta, pozdravljaju, kako vele, „ostvaren kontinuitet u vezi sa ovim odeljenjem“, jer će to, po njima, u dužem periodu obezbediti stvaranje kvalitetnih kadrova.
Sada je, kako kaže većnik Đorđe Nešković, izuzetno važno da pri upisu dovoljan broj dece izabere jedno od ova dva zanimanja kao željeni smer. Zaista, i bravar-zavarivač i mehaničar motornih vozila su perspektivna zanimanja, nema dileme. Ostaje sada svega nekoliko dana deci (i roditeljima) da razmisle da li će na slabo perspektivne društvene smerove, posebno ako kasnije ne budu išli na fakultete, ili će se u Tehničkoj školi Ćuprija osposobiti da već sa 18-19 godina budu svoji ljudi.