Штаб: „Донели смо одлуку – следи свеобухватно узорковање медицинских радника у Ћуприји на COVID-19″

Штаб за ванредне ситуације на територији општине Ћуприја на данашњој седници донео је закључак који треба да спречи, како то струка каже, да COVID-19 „уђе“ у ћупријске здравствене установе. Наиме, из штаба је наложено Заводу за јавно здравље „Поморавље“ да изврши узорковање код свих запослених у Општој болници Ћуприја, Дому здравља, као и у самом ЗЗЈЗ „Поморавље“.

Како је могло да се чује на седници Штаба за ванредне ситуације, ова мера је директна последица све јасније индиције да је већина од деветоро медицинских радника – који су заражени корона вирусом – контаминирана ван радног места.

Зато је данас и одлучено да се од сада не узоркују само здравствени радници који су у непосредном контакту са пацијентима зараженим вирусом, већ да се свеобухватним тестирањем ћупријских медицинара обезбеди пре свега пуна функција све три здравствене институције и у наредном периоду.

Из штаба наводе да су ћупријски здравствени радници изузетно одговорни, пожртвовани и стручни, да су прави хероји овог тешког тренутка у коме се налазимо, и да је баш због њих оваква одлука морала да буде донета.

Што се тиче приоритета у узорковању – поред узорковања оболелих са клиничком сликом – закључак Штаба за ванредне ситуације препоручује да Завод за јавно здравље „Поморавље“ прво треба да узме узорке од запослених на одељењима где је потврђено да има медицинског особља које је позитивно на COVID-19.

Истим закључком препоручује се ЗЗЈЗ „Поморавље“ да изврши дезинфекцију комплетне Опште болнице и Дома здравља Ћуприја, а како би овe радикалнe мерe што ефектније и ефикасније биле спроведене, и командант Штаба за ванредне ситуације Нинослав Ерић добио је препоруку – да у референтним институцијама обезбеди што већи број тестова за ћупријске здравствене раднике.

Рецимо и то да је ово још једна у низу радикалних и у Србији јединствених мера којима Штаб за ванредне ситуације на територији општине Ћуприја „напада“ COVID-19.